Най-късно следващата седмица "Кремиковци" ще бъде продаден, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред БНР.

След продажбата на комбината, най-вероятно ще бъдат ликвидирани някои производства и част от принадлежащата земя ще бъде продадена на строителни инвеститори, научи news.bg.

В момента Миттал е в по-изгодна позиция за покупка на „Кремиковци", спрямо украинския бизнесмен Константин Жеваго.

"Арселор Миттал", собственост на Лакшми Миттал, по-големият брат на Прамод Миттал, съобщи през април, че компанията има интерес към покупка на 71 на сто от дружеството.

Дали това обаче е добре за българският комбинат „Кремиковци", след като стана ясно, че заради финансовата криза един от най-засегнатите е именно Арселор Миттал.

Според икономически анализатор, говорил пред The Times, най-драстично е намаляването на богатството на фамилия Миттал. Лакшми Миттал и семейството му са се простили с 20 млрд. паунда за последните пет месеца.

58-годишният индийски бизнесмен, който стои зад 43% от ArcelorMittal, имаше 27.7 млрд. паунда през миналата година и заемаше първо място в списъка на британските милиардери.

Сривът не цените на металите и изобщо на търговските стоки намалиха стойността на акцията на компанията ArcelorMittal с две трети.

Рано е да се прогнозира какво ще стане със семейство Миттал до края на годината, но вероятно тъкмо те ще са тези, които ще загубят най-много, прогнозира икономистът.

В същото време Арселор Миттал обяви, че ако успее в наддаването ще обедини усилията на българската компания с голямата мина за желязна руда"Криворож сталь", която притежава в Украйна и откъдето може да транспортира руда за България.

Дружеството "Ворскла стийл - България" обяви преди дни, че се готви да се откаже от договора за ишлеме с "Кремиковци".

С отказа си от договора компанията става обикновен кредитор на "Кремиковци", като комбинатът дължи на "Ворскла стийл" 9,8 млн. лева и 28 000 тона недодадени рулони, за които има обезпечена суровина.

Компанията на украинския бизнесмен Константин Жеваго е наляла $118 млн. в "Кремиковци" за двата месеца август и септември.

Вчера Димитров изпрати писмо до "Арселор Миттал", в което отново ги кани да оперират в „Кремиковци".

Ако "Арселор Миттал" има интерес към управлението на комбината, готови сме да съдействаме за провеждане на разговори със синдиците, каза вчера Димитров.

Той посочи, че има интерес и от други компании, в това число и чуждестранни. Има и няколко български компании, които проявяват интерес, каза още Димитров.