Преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката (ЗЕ) задължават "НЕК" ЕАД да отдели дейностите, свързани с управлението на електроенергийната система и с организиране на пазар на електрическа енергия в ново дружество не по-късно от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Според общите правила на ЕС за вътрешния пазар на електрическа енергия, когато операторът на преносната система е част от вертикално интегрирано предприятие, той трябва да е независим поне с оглед на своята юридическа форма, организация и процес на вземане на решения от другите дейности, които не са свързани с преноса на електрическа енергия.

Тези правила не създават задължение за разделяне на собствеността на активите на преносната система от вертикално интегрираното предприятие. Целта на това изискване е да осигури недискриминационен подход към мрежата и избягване на конфликти на интереси между дейността по оперативно управление на електроенергийната система (естествен монопол) и другите дейности (конкурентни дейност).

В тази връзка Съветът на директорите на "НЕК" ЕАД е приел модел на преструктуриране на дружеството чрез образуване на ново дъщерно дружество „Електроенергиен системен оператор", 100% собственост на "НЕК" ЕАД, което да изпълнява функциите: електроенергиен системен оператор, администриране на балансиращия пазар и експлоатация и поддръжка на преносната мрежа чрез договор без право на собственост върху преносната мрежа.

"НЕК" ЕАД предвижда да прехвърли активите, чрез които се осъществява дейността оперативно управление на електроенергийната система на новото дружество чрез апортна вноска от страна на "НЕК" ЕАД на всички съществуващи активи на Централно диспечерско управление, част от необходимите за поддръжката на преносната мрежа активи на предприятие "Мрежи високо напрежение" (механизация, оборудване и сгради), както и активите на управление "Електроенергиен търговски оператор".

„НЕК" ЕАД ще прехвърли също така и целият необходим експлоатационен и оперативен персонал на съществуващите Централно диспечерско управление, Териториално диспечерско управление и предприятие „Мрежи високо напрежение" към „Електроенергийния системен оператор" ЕАД.

Организационната структура на новото дружество ще разполага с необходимите човешки ресурси и организационна структура за осъществяване на дейностите „управление на електроенергийната система" и „организиране на пазара на електрическа енергия".

ДКЕВР ще насрочи открито заседание, за да обсъди преструктурирането и да даде необходимите лицензии.

В подходящ срок след изменението на разделянето, от новото дружество "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, следва да бъдат изискани доказателства, от които да е видно, че са налице всички условия, гарантиращи независимост на оператора, като се отчита и факта, че и след преобразуването ще е налице вертикално интегрираното предприятие, като група от електроенергиен системен оператор, преносно предприятие, обществен доставчик и производител на електрическа енергия, които се контролират пряко или косвено от един акционер.

Правото на собственост върху преносната мрежа остава на "НЕК" ЕАД, а експлоатирането й ще се осъществява от електроенергийния системен оператор въз основа на договор за експлоатация и поддръжка на мрежата.

След необходимото изменение на издадената на "НЕК" ЕАД лицензия за пренос на електрическа енергия, възниква необходимост утвърдената от ДКЕВР цена за пренос на електрическа енергия (10.67 лв./МВтч) да бъде разделена на цена за достъп до електропреносната мрежа и цена за пренос на електрическа енергия. Като тези цени следва да съответстват на разходите за осъществяване на двете лицензионни дейности.