Главна прокуратура разследва пет аптечни пункта във Варненско по сигнал на Регионалната колегия на фармацевтите, заяви пред „Народно дело" шефът на организацията в морска столица Маргарита Филипова.

Три от аптеките, в които лекарствата се продават от хора без фармацевтично или изобщо медицинско образование, се намират във Вълчи дол, Белослав и Девня. Първоначално сигналът заедно със снимков материал и конкретни адреси е бил изпратен до районната прокуратура още преди 3 - 4 месеца, разказа Филипова.

Оттам обаче отговорили, че изложените в жалбата факти не отговарят на истината. „Но ние сме убедени, че сме прави", посочи тя. Варненката уточни още, че е сезирала РИОКОЗ - Варна, и за аптеки без лиценз. Проверката на здравната инспекция доказала твърденията на фармацевтичния съюз и разпоредила закриването им.

Незаконната търговия с лекарства обаче продължила. Организацията отново подала сигнал. Този път, когато инспекторите отишли на място, установили, че въпросните „аптеки" са затворени.

„За нас това означава, че вътрешен човек е предупредил бизнесмените и те са реагирали", коментира Филипова. Тя намекна, че става дума за известна верига варненски аптеки. 

Междувременно стана ясно, че варненските фармацевти ще застанат зад лекарите на предстоящите национални протести, заяви Маргарита Филипова. Още през септември ще се състои национално съвещание на колегията, на което аптекарите ще уточнят конкретните си действия през есента.

Настояваме за реформи във всяка област на здравеопазването, защото не може да продължава така", допълни Филипова. Тя посочи, че борбата за промяна в Закона на лекарствата ще продължи, докато се изпълни искането една аптека - един фармацевт.

Филипова припомни, че според сега действащите разпоредби всеки може да притежава до четири аптеки на територията на страната.

Припомняме, че депутатите приеха на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина, с които отпада забраната само фармацевти да откриват аптеки.

Чрез направените промени, аптека у нас ще може да отваря всяко физическо или юридическо лице, което е регистрирано по Търговския закон или по законодателството на държава - членка на ЕС, ако е сключило трудов договор или договор за управление на аптека с магистър-фармацевт.