Надзорният съвет на Агенция за приватизация одобри двустранно парафирания проект на договор за приватизационна продажбата на 70% от капитала на "Параходство Български морски флот"ЕАД, гр.Варна между Агенцията за приватизация и "Кей Джи Маритайм Шипинг"АД, гр.София, съобщи Фокус.

Предстои одобрението на договора и от Министерски съвет.

Проектът за приватизационен договор за продажбата на 70 % от капитала на Параходство "Български морски флот" ЕАД между Агенцията за приватизация и "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД беше парафиран на 17 юни.

Параметри на двустранно парафирания договор: купувачът ще придобие 70% от акциите на дружеството. Покупната цена на продаваните акции е в размер на 440 100 000 лв., при цена на една акция - 57.67 лв. Програмата за развитие на дружеството от страна на купувача предвижда инвестиции през следващите 10 години в размер на 779 880 000 лв.

Купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от десет години както и да не инициира или подкрепя ликвидация, сливане, вливане или разделяне на дружеството.

Средносписъчната численост на плавателния състав на дружеството, която купувачът предвижда да поддържа за срок от 10 години е: 2851 души - първа година, 2594 души - втора година и 2360 души - от трета до десета година.

Да не намалява държавното участие в капитала на дружеството до изпълнение на поетите с приватизационния договор задължения.

Купувачът се задължава да предостави на българската държава сума, равна на дивидента, свързан с акциите, притежавани от нея през 2007 г. За 2008г. сумата ще бъде изчислена по реда за определяне на дивидент в съответствие с нормативните разпоредби.

Купувачът се задължава да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT.