Огромно поле природен газ е било открито близо до крайбрежието на Бразилия край Рио де Жанейро, казала е в изявление днес бразилската държавна петролна компания  Petrobras, цитирана от BBC.

Компанията е убедена, че новото поле, наречено Юпитер, по размери съответства на наскоро откритите гигантски залежи на петрол.

Петролното поле Тупи е едно от най-големите, разкривани през последните 20 години. Но Petrobras твърдят, че за да се определят действителните размери на Юпитер е нужно повече време.

Новото газово поле е разположено само на 37 км. от Тупи, близо 5100 м. под повърхността на Атлантическия океан, на разстояние 290 км. от Рио де Жанейро.

Без да дава подробности за размера на новите запаси, Petrobras твърди, че „тяхната структура може да има размери сходни с Тупи". Оценява се, че запасите в Тупи са между пет и осем милиарда барела лек суров петрол.

Когато нефтеното поле бе официално разгласено през миналия ноември, правителството на Бразилия каза, че благодарение на Тупи може да се превърне в един от водещите световни доставчици на петрол.

Анализаторите са по-предпазливи, напомняйки, че ще има трудности в извличането на петрола изпод дебели пластове скали и соли.

Все пак Petrobras е лидер в дълбочинния добив в света и огласи находката си като голямо откритие за най-голямата страна в Латинска Америка.

Откритието на газовото поле Юпитер е направено от консорциум изграден от „Петробрас" с 80% дялово участие и от португалската  Galp Energies.

За да се установи точният размер на новото газово поле ще са необходими серия изследвания.

Сега Бразилия получава повечето от природния си газ от Боливия. Сушата в страната създаде трудности във функционирането на ВЕЦ, които са главният енергоизточник в страната, но според правителството няма опасност от енергиен недостиг.