Около 4000 български граждани получават доходи от лихви по банкови сметки, лихви по облигации, държавни ценни книжа и от колективни инвестиционни схеми в ЕС, съобщиха от Националната агенция по приходите. Това става ясно от получената до този момент в агенцията за приходите  информация от данъчните администрации на страни членки на ЕС за доходите от спестявания под формата на изплатени лихви на български граждани.

Освен от държавите членки, НАП получава такива данни и от Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино, както и от десет зависими и асоциирани територии на Великобритания и Холандия (Холандски Антили, Аруба, Ангила, Търкс и Кайкос, Джърси, Гърнси, Монтсерат, Британски Вирджински острови, остров Ман, Кайманови острови) на основание на сключените с тях споразумения.

Гражданите от ЕС, които получават доходи от лихви по банкови сметки, лихви по облигации, държавни ценни книжа и от колективни инвестиционни схеми от други страни в ЕС, са задължени да подават декларации пред местните данъчни администрации. Срокът за подаване на декларации от всички българи е 30 април на годината следваща годината на получаване на дохода от спестяванията им от ЕС.

След като получи пълната информация за този вид доходи на българските граждани от ЕС, Националната агенция за приходите ще извърши съпоставка с подадените декларации за облагане на доходите. При установени разминавания ще се възлагат проверки или ревизии на онези български граждани, които не са декларирали доходите си от лихви в чужбина.