ОПЕК не трябва да допуска цената на петрола да се срине под 55 долара за барел. Това заяви днес министърът на енергетиката на Кувейт Али Джарах Ас Сабах.

Той представил позицията си пред Лондонската международна петролна борса.

В тази връзка Сабах съобщи, че ОПЕК е готова да се откаже от плановете за значително разширение на своите нефтодобивни мощности. "Ние ще прекратим всички нови проекти, ако цените на петрола продължават да падат. Този срив в цените е в ущърб на икономиките на страните от ОПЕК", заявил министърът.

По-рано водещите страни в ОПЕК, включително Саудитска Арабия и Кувейт, обявиха плановете си да инвестират в следващите 10 години 100 млрд.долара в разширяването на националните си нефтодобивни и преработвателни мощности.

Сега заради значителния срив в цените на петрола на международните пазари, тези планове са поставени под съмнение.

От декември миналата година цените на петрола паднаха с около 9%. Така днес в средата на деня барел петрол се търгуваше на Лондонската петролна борса срещу 55,30, а на борсата в Ню Йорк - $55,08.

Има негласно споразумение между страните членки на ОПЕК, че цената на барел трябва да се задържи около 60 долара в протежение на 2007 г.

На двете последни сесии бяха приети решения да се съкрати квотата за добив на петрол дневно с 1,2 млн. барела от 1 ноември 2006 г и с още 500 000 барела дневно от 1 февруари т.г.

Едновременно с това днес стана ясно, че Саудитска Арабия има намерение да съкрати значително доставките на петрол за свои арабски клиенти  - с 10-15% от февруари.