Заеми за бизнеса до 2 млн. евро за срок до 25 години могат да получат фирмите в Пловдив. За сравнение в момента у нас средният погасителен срок при бизнес кредитите е около 7 години. Дългосрочните бизнес-заеми са предимно за малки и средни предприятия и се отпускат от небанковата финансова институция, специализирана за бизнес ипотечно кредитиране - „Кредитекс".

Фирмите в Пловдив могат да получат финансиране от „Кредитекс" срещу ипотека на недвижими имоти. Имотите могат да са от всякакъв тип  - жилища, магазини, офиси, индустриални имоти, парцели и т.н. В зависимост от вида на имотите, предложени за обезпечение, отпуснатите заеми са в размер до 75-85% от оценката на тяхната пазарна стойност.

При кандидатстването за финансиране не е необходимо да бъде представян бизнес план, а само информация за бизнеса и развитието на фирмата. Анализът на всеки кандидат е индивидуален, според неговите особености и реални нужди и бизнес. По този начин на фирмите не им се налага да „се нагаждат" към предварително дефинирани „кредитни продукти" или „програми".

Индивидуално, според риска на клиента, се определя и общата цена на кредита (съвкупността от лихви, премии и такси). Цената е конкурентна на банките в сегмента на бизнес-кредитирането за малки и средни предприятия. Допитване до фирми, които ползват финансиране, показва, че при всички случаи цената на кредита е в пъти по-ниска от печалбата, която може да генерира фирмата с парите от него.

До момента клиентите на „Кредитекс" в Пловдив са от различни сектори, като има от хранително-вкусовия, козметичния, хотелския и ресторантьорския бизнес, търговията и т.н. Фирмите са използвали полученото финансиране предимно за разширяване на своята дейност, различни инвестиции (покупка на имоти, машини и съоръжения), строителство, за оборотни средства от всякакъв характер, както и за рефинасиране и окрупняване на стари кредити