Суровият петрол достигна цена от $64 за барел в днешния ден, като продължи вчерашния 3 процентов ръст, а търговците са разтревожени от серията проблеми с рафинерии в САЩ, които породиха спадът на запасите на бензин.

Пазарът също бе повлиян от предупрежденията на Международната енергийна агенция, която заяви, че запасите в индустриалните нации може допълнително да се понижат в предстоящите месеци, след най-големия тримесечен спад за последното десетилетие.

Цената на американския суров петрол се повиши с 58 цента до $64.43 за барел, след скок с $1.84 от четвъртък. Лондонският сорт Брент с доставка май покачи стойността си с 53 цента до $69.25.

Цената на суровината се покачи с 28% от тазгодишното дъно при $49.90 през януари. Запасите на бензин намаляха с повече от 12% от началото на февруари.

Някои анализатори смятат, че отслабващият долар също може да е фактор за покачването на цената на петрола още при производителите. На тях им се заплаща в щатската валута и има притеснения за влиянието върху доходите.

Еврото днес достигна двугодишен връх срещу долара.