Реколтите от царевица и соя в САЩ, които са най-големият производител в света, изглежда ще превишат очакванията на инвеститорите, намалели в резултат на щетите, които причиниха наводненията през юни.

Прогнозите на фермерите в засегнатите от наводненията щати са за увеличение на продукцията на царевица до 160 килограма от декар или с 4.4% повече от очакванията през юли.

Увеличението доведе до ръст на прогнозираната реколта до 312.115 милиона тона или с 4.9% повече от прогнозата от миналия месец.

За соята, която се развива по-бавно, засега се очаква спад на добива с 2.6%.

Най-лошите наводнения в САЩ за последните 15 години доведоха до почти двоен ръст на цените на царевицата и соята за година.

Днес към 19:00 часа, българско време, след публикуването на доклада на Министерството на земеделието в САЩ (USDA), царевицата поевтинява с 1.60%, до $201.91 за тон, а соята пък бележи поскъпване с 0.08%, до $440.06 за тон.

На 22 юни, по време наводненията, от USDA заявиха, че 59% от посевите на царевица са в отлично състояние, спрямо 73% година по-рано.

За соята според тогавашния доклад, 57% от посевите бяха в отлично състояние, спрямо 66% година по-рано.

На 4 август от министерството ревизираха прогнозите си на 66% за царевицата и 63% за соята.

По-високите температури през юли, съчетани с малко, но навременни валежи, са довели до по-добро развитие на растенията върху незасегнатите от наводненията площи и по-бърз растеж на късните посеви.