Министър Джевдет Чакъров издаде разрешително на "ЕКОБУЛКАР" АД за извършване на дейности по третиране на отпадъци от моторни превозни средства. Разрешителното е за период от пет години (до декември 2011 година), съобщиха от МОСВ.

Според условията на разрешителното в срок до една година трябва да бъде разработена и внедрена софтуерна система за проследяване на количествата на пусканите на пазара МПС от членовете на организацията и за събраните и оползотворени отпадъци от МПС.

В срок до 1 месец от издаване на разрешението организацията трябва да публикува в средствата за масова информация общите условия за участие на фирмите в колективната система и да обяви лицензионните си възнаграждения, както и да уведоми писмено МОСВ за това.

Също в срок до един месец от издаване на разрешението "ЕКОБУЛКАР"АД трябва да представи на МОСВ образец на договор, който ще бъде предоставян на задължените лица, които могат да изпълняват задълженията си чрез колективна система. Организацията е длъжна да уведомява МОСВ за промени в договорите със своите членове в едномесечен срок от подписването им. На всеки 2 месеца на текущата година списъкът на членовете трябва да бъде актуализиран и да бъде представян на МОСВ.

До 15 февруари на текущата година организацията трябва да представя пред министъра на околната среда и водите доклад за предходната година за изпълнението на задълженията си за събиране, повторно използване, оползотворяване и рециклиране на отпадъци от МПС, както и доклад, изготвен от оторизиран одитор, който да удостоверява изпълнение на целите за рециклиране и оползотворяване.