Министърът на селското стопанство на Русия Алексей Гордеев е съобщил, че днес в Берлин може да се подише меморандумът за продължаване на доставките на животинска продукция от ЕС за Русия, съобщава РИА новости.

"В петък ще се проведе среща с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и защитата на интересите на потребителите Маркос Киприану. Ще се обсъдят редица ветеринарни въпроси и е възможно да се подпишат и някои документи, в това число и меморандума, решението за който беше взето още през декември", е казал Гордеев.

Гордеев отбелязал, че не става дума само за влизането на България и Румъния в ЕС, но и за отсъствието на граници между страните от съюза, което се използва от недобросъвестния бизнес за своите цели, нарушавайки законодателството.

На 19 януари ще се подпише Приложение 2 към меморандума за ветеринарния сертификат за животинска продукция, подписан между ЕС и Русия през септември 2004 г. Този документ гарантира, че на Русия няма да бъде предоставена тази продукция, която е забранена за продажба в рамките на съюза.

Уточнява се, че Гордеев ще се срещне не само с Киприану, но и с еврокомисаря по селското стопанство и развитието на селските райони Мариан Фишер- Боел. С тях руският министър ще обсъжда продължаването на доставките на животинска продукция за Русия от ЕС, които бяха заплашени, заради приемането на България и Румъния в ЕС.

"Румъния и България са две твърде несигурни страни по отношение на опасните заболявания при животните. През 1999 г имаше регистрирани огнища на катарална треска(син език) при овцете в България, а в Румъния - на класическа чума по свинете. И в двете страни ежегодно регистрират животни с бяс", припомнят руските власти.

Въпреки това Русия и ЕС се договориха още през декември 2006 г да не преустановяват доставките на месо и мляко, добити на територията на ЕС.

Според новите договорености, опасна продукция не трябда да бъде доставяна в Русия не само от Румъния и България, но и от територията на трети страни в ЕС.

ЕС е длъжен да предупреждава Русия и за опити за имами в тази сфера.

Руските власти напомнят, че не веднъж са задържали животинска продукция на границите си, която носи риск за здравето на хората, но се представя като произведена в сигурни страни. Такива били случаите с месо от Индия, представяно като произведено в Полша и със свинско от Китай.

Междувременно в навечерието на тези преговори и подписването на меморандума България обяви огнище на класическа чума по свинете в Шумен.