Вицепремиерът и министър на отбраната на РФ Сергей Иванов счита за перспективно създаването на плаващи АЕЦ, предава от Москва РИА Новости.

„Считам, че това е много перспективна област на корабостроенето в Русия, тъй като, може би, с подобни технологии разполагат само две страни освен Русия" - е заявил Иванов във вторник пред журналисти след заседанието на Морската колегия.

Той е напомнил, че програмата за създаване на плаващи АЕЦ вече е приета и първата такава станция е запланувана в Северодвинск.

Заедно с това министърът е отбелязал, че експлоатацията на такива станции предявява особени изисквания към въпросите за безопасността.

Министърът на отбраната е забелязал, че заплахите за морската дейност на Русия са от същия характер, каквито са и по целия свят. Това са тероризмът, въпросите за безопасността на мореплаването, екологията, защитата и охраната на транспортните комуникации, авариите на които, отбелязва Иванов, имат катастрофални последствия.

„Ако се говори за енергетиката", казва министърът, „там се влагат огромни средства и собствениците на находищата, както и държавата, трябва да отделят най-сериозно внимание на охраната на транспортните комуникации".