С 2 години - до 4 февруари 2009 г., Министерският съвет удължи срока на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Добрич", разположен на територията на Североизточна България - области Варна и Добрич.

Правителството разреши също на титуляра ОАО "Башкиргеология", Уфа, Русия, да прехвърли изцяло правата и задълженията си по разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в блока на регистрираното в България юридическо лице "Русгеоком БГ", София.

Геологопроучвателните дейности, които се предвижда да бъдат изпълнени от титуляра за периода на двугодишното продължение на разрешението, са провеждане на комплексни геофизични изследвания в прокарания в края на първите три години сондаж Р-1 Гурково и интерпретация па новопридобитите и стари геолого-геофизични данни; провеждане на пластови изпитания в перспективните интервали в сондажа; евентуално прокарване на втори тьрсещо-проучвателен сондаж.

Оценъчната стойност на новата работна програма е 1,83 млн. щатски долара. Титулярите ще заплащат годишно такса за площ в размер на 38 884,50 лв. Дейностите по прехвърлянето на правата и задълженията, както и геологопроучвателните дейности в изпълнение на работната програма по Договора за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Добрич" се финансират изцяло от титуляра на разрешението.