Главният изпълнителен директор на енергийния гигант Royal Dutch Shell, Йерун ван дер Веер (Jeroen van der Veer), е казал, че компанията му ще ускори проучванията си относно целесъобразността на мултимилиардните инвестиции в Иран.

По този начин компанията рискува да си навлече омразата на американското правителство и недоволството на обществеността във Великобритания след конфликта с 15 военнослужещи, твърди Daily Telegraph.

Ван дер Веер е казал вчера, че е доволен от освобождаването на британските войници. „Това са добри новини, както за семействата, така и политически".

Shell ще вземе под внимание политическите аспекти, когато се наложи да вземе окончателното си решение за Иран, но компанията не вижда причина да прекратява дискусията с Техеран. „Подготвяме се", казал е директорът на петролния и газов гигант по време на конференция в Париж.

През януари Shell и испанския Repsol подписаха предварително съглашение с Иран за $10 млрд. за разработването във две фази на огромното газово поле Южен Парс.

Информация от Иран от вчера показа, че шест фирми са кандидатствали за разработване на 17 петролни блока в Иран. Shell има там интереси, но не е ясно дали е сред тези шест.

Петролните и газовите компании на САЩ не инвестират в Иран, а британският гигант BP изглежда се е отказал да оперира сега в ислямската страна. Служители във Вашингтон са предупредили, че Shell може да пострада (каквото и да значи това) ако отиде в Иран, а кризата със заложниците добави натиск.

Но вчера говорител на Shell е казал, че компанията „продължава да води различни преговори с международните правителства ... Не е вземано решение и може да не бъде взето най-малко още година".

Имало е спекулации, че Shell може да се затрудни да намери средства за солидна инвестиция в Иран. Но ван дер Веер е посочил, че за Shell финансирането на проектите е едва вторичен по важност въпрос.

Shell, както и повечето енергийни компании, е изправена пред дългосрочно затруднение да подновява петролните си резерви. През миналата година компанията е извлякла почти двойно повече петрол, отколкото е открила. Затова газови проекти, като този в Иран, може да станат все по-важни за компанията.