Затягането на контрола след сигнала за терористична атака през август струва на British Airways £100 млн. Мерките за предотвратяване на евентуален терористичен акт включват строги ограничения в размера на ръчния багаж и постоянни проверки. BA съобщи, че печалбите за тримесечието включващо август са спаднали с 27%. Но за шест-месечния период до 30 септември, печалбата на компанията се е увеличила с 1.6% и е възлязла на £371 милиона, съобщава BBC.

Станаха известни и плановете на авиокомпанията да продаде губещите регионални авиолинии BA Connect на конкурента Flybe. BA Connect обхваща националните линии и повечето европейски въздушни връзки, които не включват летищата Хийтроу и Гейтуик. Сумата по сделката не се съобщава, срокът е определен за следващата година.

Двете основни причини за тримесечните загуби на BA са цените на горивата и мерките за сигурност след терористичната заплаха през август. В тази връзка между 10 и 17 август ВА трябваше да откаже 1,280 полета . Новите мерки за сигурност станаха обект на недоволство от повечето големи авиокомпании, а Ryanair търси компенсации от правителството.

Сметката на ВА за горива за цялата година вероятно ще с около 30% по-висока от предходната 2005 - близо 400 милиона паунда.

Официално лице на компанията съобщава, че загубите от BA Connect, високите цени на горивата и загубите от терористичните атаки са свили печалбите със 176 милиона паунда за тримесечието до края на септември. Но за шест-месечния период продажбите са се увеличили с 8% и са възлезли на £4.6 милиарда.

Анализатори смятат, че въпреки наложилата се промяна на прогнозите за годишна печалба в посока надолу с 5%, пазарът в дългосрочен период е благоприятен за British Airways.