В петък цените на петрола поскъпнаха с около половин долар. Агенция Ройтерс отдава това на ралито на Уолстрийт късно снощи и на пожар в голяма рафинерия край Мексиканския залив.

Предният ден петролът бе поевтинял с 3%.

Цената на лекият американски петрол се покачи с 57 цента до $71.57 за барел, а предният ден бе поевтинял с $2.33 до $70.10.

Според някои анализатори, редица инвеститори и спекуланти се боят от по-бавен ръст на глобалната икономика и ликвидират контракти в енергетиката, за да компенсират загуби в други сфери.

Други гледни точки отпращат средносрочната цена на петрола до $67 за барел, следствие от голямото разпродаване, получило подтик в ценовия рекорд на петрола от първи август: $78.77 и спекулативните дълги позиции.

За поскъпването на петрола днес допринесоха новините за избухнал пожар в рафинерия на Chevron. Огънят бушуваше и в четвъртък вечер.

Макар говорител на компанията да е заявил, че голяма част от завода за преработка на петрол още работи, фючърсите на бензина в САЩ поскъпнаха с 2%. За това разбира се роля има и сезонът: краят на лятото, сезон за пътешествия.

Петролът получи подкрепа и от мощното рали в края на американския борсов ден, когато за 45 минути Dow скочи с 300 пункта. След седмици въздържание, инвеститорите пак започнаха да купуват.

Разпродажбата на петрол от четвъртък може да се обясни с това, че инвеститорите си търсят „сигурно пристанище", виждайки как фондовите пазари по света падат заради притеснения, че „затягането на кредита" във вторичния ипотечен сектор в САЩ ще се разпростре върху цялата икономика и в особена степен върху търсенето на петрол.

Разпродажбата се развилня и в сферата на търговските стоки, като съответният индекс на Reuters е паднал с 3.4% до шест-месечно дъно, като загубите при медта бяха особено силни.

Следят се и бурите като ценообразуващ фактор в този сезон, но точно сега те не представляват заплаха: тропическата депресия Ерин подмина Тексас без да направи особени поражения, а компютърните модели показват, че ураганът Дийн ще удари полуостров Юкатан в Мескико след пет дни.