На 7 юни - неделя, ще бъде пуснато движението по новото дясно платно на АМ „Марица" между Свиленград и Капитан Андреево. Обща дължина на отсечката е 8,6 км.

Проектът е изпълнен със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство" на Агенция „Пътна инфраструктура". С въвеждането му в експлоатация по автомагистрала ще се пътува от Димитровград до ГКПП „Капитан Андреево". Инвестицията в дясното платно е за близо 28 млн. лв., съобщава АПИ.

Изпълнител на обекта е „ПСТ Груп" ЕАД /"Пътни строежи", Пловдив и „ПСТ Холдинг" ЕАД/. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг" ЕООД, а авторският от „Пътпроект" ЕООД.

Лявото платно на АМ „Марица" от 99-ти до 108-ми километър е изградено през 80-те години. Строителството на дясното започва през 2013 г. след като правителството осигури средства за стартиране на строително-монтажните работи.

АМ "Марица" е по протежението на Транс-европейската транспортна мрежа и ще свързва АМ „Тракия" при пътен възел „Оризово" с Капитан Андреево на българо-турската граница. Част е от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север-Юг". Общата дължина на АМ „Марица" от връзката с АМ „Тракия" до ГКПП „Капитан Андреево" е около 117 км.