Трудовите пазари в ЕС няма защо да се страхуват от инвазия на „орди" румънски работници, след като страната се присъедини към Евроблока на първи януари. Румъния предлага много професионални възможности вътре в страната, казва външният министър на Румъния Разван Унгуреану в сряда, цитиран от агенция Франс Прес.

„Тези, които очакват ‘орди' от работници, изтърбушващи градовете на Саксония както в Средните векове, не са политици, те са просто вярващи в стереотипи", заяви Унгуреану по време на визитата си в Атина.

„Съзнаваме, че въпросът с отварянето на трудовия пазар в ЕС за Румънската работна сила се е превърнал в политически проблем, (и) напълно разбираме причините на някои правителства в ЕС да обмислят периоди на рестрикции".

Но с безработица в някои региони на северната ни съседка „под 1%", „предполагаемо няма опасност" за членовете на ЕС, които изцяло отварят трудовите си пазари за румънските работници, са аргументите на външния министър.

Румъния и България ще бъдат най-бедните членове на ЕС от 01.01.2007, пояснява AFP. Държавите, които в момента членуват в Съюза, се опасяват от потоп от работници от тези държави, които ще отнемат работните места на местните хора.

Мое задължение е да настоявам за отваряне на пазара на труда във всички страни от ЕС" - казва Унгуреану.

Повечето държави на Евросъюза тепърва ще оповестят решението си. сред тях е и Гърция. „Това не е лесно решение, защото нашето ниво на безработица все още е високо", казва гръцкия външен министър Дора Бакоянис. Тя добавя, че гръцкото Министерство на труда ще формулира политиката си „много скоро".