От полунощ в сряда работниците в завода на Форд в град Всеволожск близо до Петербург са в ефективна стачка, съобщава  ИНТЕРФАКС. Ръководството на предприятието предлага на работниците преговорите да бъдат продължени.

С решение на Ленинградския областен съд стачката е била призната за незаконна, но въпреки това профсъюзът е започнал ефективни стачни действия. Производството е спряно, но по думите на говорител на компанията работниците от първа смяна са в завода, много от тях са на работните си места и са готови да пристъпят към работа.

Работниците на ЗАО „Форд Мотор Компани" не са доволни от равнището на работните си заплати. От компанията са се съгласили на увеличение 14% - 20%, както и на повишение на плащанията при раждане на дете и бонусите за прослужени години.

Ако профсъюзът приеме, предложенията на мениджърите ще се задействат от 1 март 2007. Форд разглежда предложението си към профсъюза като последно. Но във вторник работниците на събрание са отклонили предложението на ръководството на компанията.

Работниците на руския завод на Ford стачкуваха от 2005 два пъти заради ниска работна заплата. Трудовият спор през април 2006 е завършил с повишение 14,25-17,5%, докато профсъюзът е искал 30% повече.

Ford Motor Company през лятото на 2002 откри завод в Ленинградска област. В ЗАО "Форд Мотор Компани" се произвежда Ford Focus. Дневно от конвейера на завода излизат 303 автомобила.

На снимката:
стачка в завод на Форд в САЩ през 1949 година