Осем нови тролейбусни и четири трамвайни маршрута в София предстои да се проектират или са на етап проектиране, предаде БТА.

Новите тролейбусни трасета са с обща дължина 33,4 км. След проектирането ще се търси финансиране за изграждането им. Трасето на едната нова тролейбусна линия, която ще се проектира, започва от бул. "Сливница", продължава по ул. "Адам Мицкевич", мост "Бакърена фабрика", ул. "Кубрат" и достига до бул. "Ломско шосе" и кв. "Триъгълника".

Другото трасе трябва да започва от съществуващата мрежа по бул. "П. Ю. Тодоров", да продължава по ул. "Бяла черква", бул. "Арсеналски", бул. "Черни връх" и по бул. "В. Левски" да достига до кино "Одеон".
Следващото трасе започва от ул. "Костенски водопад", продължава по ул. "Тодор Каблешков", ул. "Ген. Ст. Тошев" и бул. "България" и стига до комплекс "Бокар".

По бул. "Д-р Петър Дертлиев" и бул. "Добринова скала" от страната на ж. к. "Люлин" - 3, 4, 5, 6, 7 и 8 също ще бъде проектирана и изградена тролейбусна мрежа. Ново тролейбусно трасе ще тръгва от Площада на авиацията по бул. "Г. М. Димитров", ул. "Симеоновско шосе" и от ул. "Проф. Ив. Странски" ще влиза в ж.к. "Студентски град".

Предвижда се проектирането и на тролейбусно трасе от досегашното обращателно колело на тролейбусна линия номер 5 по бул. "Андрей Сахаров", бул. "А. Ляпчев", ул. "Св. Киприян" до ул. "Ал. Теодоров - Балан", което ще обслужва ж.к. "Младост 2".

Ново тролейбусно трасе ще има и в ж.к. "Дружба 2, като то ще продължава от сега съществуващото по бул. "Проф. Цветан Лазаров", след това по ул."Д. Пешев" до ул. "Обиколна" и ще се свързва с трасето на линия номер 11.

Предвижда се тролейбусно трасе да се изгради и от бул. "Вл. Вазов" по ул. "Васил Кънев", ул. "Резбарска", ул. "Първа българска армия", ул. "Просвета", ул. "Пробуда" до ул. "Локомотив". Част от предвидените за проектиране и изграждане тролейбусни трасета ще са довозващи до станциите на столичното метро. Общо четири нови трамвайни трасета са в процес на проектиране или предстои да бъдат проектирани.

В напреднал етап е проектът за възстановяване на трамвайното трасе до ж.к. "Дървеница" по стария маршрут на линия номер 18. Предвижда се трасето на трамвая да минава по ул. "Н. Габровски" и част от бул. "Д-р Г. М. Димитров" и оттам да се свързва със съществуващия трамваен път. Трамвай ще свързва ж.к. "Банишора" и ж.к. "Модерно предградие". Предстои проектирането на трамвайно трасе от стадион "Славия" до кв. "Овча купел".

В напреднал стадий е проектът за доизграждане на трамвайната линия от бул. "Универсиада", която ще минава под бул. "Цариградско шосе" и успоредно на него ще стига до изграждаща се станция при Интер експо центъра.

Тридесет тролейбуса с климатик и дизелов генератор за алтернативно придвижване ще достави "Шкода" за "Столичен електротранспорт". Доставката им се финансира със заем от ЕБВР, а общата стойност на новите транспортни средства е 14 390 910 евро. Заради новите возила от началото на годината с пет процента е завишено заплащането на пътникокилометър за общинското дружество, каза за БТА заместник-кметът Любомир Христов.

Първите пет тролея ще пристигнат в края на лятото. Цената на едното транспортното средство е 479 000 евро. Предстои доставката на 15 трамвайни мотриси за релсов път 1 435 мм, които са втора употреба и ще дойдат от Лайпциг. "Столичен електротранспорт" е обявил обществена поръчка за купуването на 30 трамвая втора употреба за междурелсие 1009 мм. Обжалване на процедурата бави подписването на договор за доставката на нови 20 нископодови единични автобуси на природен газ за "Столичен автотранспорт"