С 8,5% ще бъдат увеличени пенсиите през 2007 г. Бюджетните заплати ще се повишат с 10 на сто, а необлагаемият минимум ще нарасне от 180 на 200 лв. Размерът и съотношението на осигурителните вноски работодател/работник остават непроменени - 65:35.

Това е заложено в разгледания от Националния съвет за тристранно сътрудничество, под председателството на вицепремиера Емел Етем, проект на закон за държавния бюджет на Република България за 2007 г.

Предвижда се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 85 лв. на 92,23 лв. Социалната пенсия за старост ще бъде 68,36 лв. Сега тя е 63 лв. Максималната пенсия ще се повиши от 455 лв. на 490 лв, съобщава правителственият пресцентър.

Бюджет ‘2007 е първият бюджет на България като пълноправна страна-член на Европейския съюз. Присъединяването ни към Общността и достъпа до фондовете ще предоставят безпрецедентна възможност пред българската икономика - ресурсите ще се използват за ускоряване процеса на конвергенция, продължаване на реформите и нарастване на инвестициите за модернизация на българската икономика.

В консолидираната фискална програма за 2007 г. е извършено обвързване на европейските фондове в общата бюджетна рамка при спазване на ограничението за големината на публичния сектор, запазване на макроикономическата стабилност и реализиране на приоритетите на правителството.

От следващта година ставката на корпоративния данък се понижава от 15% на 10% и ще бъде най-ниска в страна от ЕС. Това ще остави на разположение на бизнеса около 290 млн. лв. Целта е нарастване на корпоративните инвестиции, повишаване на конкурентоспособността на местното производство и повишаване на доходите.

В Бюджет ‘2007 се отдава приоритет на капиталовите разходи, които нарастват с 24.6% спрямо тази година. Областите, които ще получат основна част от публичните инвестиции през следващите няколко години, са земеделие, транспорт и околна среда. По-високи разходи са планирани за образование и здравеопазване.