Във връзка с предстоящото преминаване на контрола в руския „ВСМПО - Ависма" (най-големия производител на титан в света) в държавни ръце, на 07.11 ще се проведе извънредно генерално събрание на концерна, съобщава германската медия за развиващите се пазари EMFIS.

През октомври т.г. държавният износител на въоръжение Рособоронекспорт увеличи дела си във „ВСМПО - Ависма" до 66%. За самолетостроителите Boeing и Airbus „ВСМПО - Ависма" е най-важният доставчик. За тях отива близо една трета от производството на титан в Русия. Говорител на Рособоронекспорт обяви, че мажоритарната собственост на държавата ще се отрази на първо място положително върху доставките за родните предприятия от отбранителния комплекс.

„ВСМПО - Ависма" в момента е най-големият в света производител на изделия от титан, предназначени предимно за космическата и самолетната индустрия. Около 80% от продукцията на „ВСМПО - Ависма" се изнася, останалата част отива за национални нужди. „ВСМПО - Ависма" е едно от най-успешните предприятия в Русия; оборотът му се увеличава средно за година с 10 - 12%. Тези и без друго добри показатели ще бъдат подобрени още повече, казва говорителят на Рособоронекспорт.

През този август „ВСМПО - Ависма" сключи рамков договор с Boeing; според съглашението през следващите 30 години за гражданските самолети на Боинг ще бъдат доставени детайли от титан на стойност $18 млрд. Подобно споразумение може да бъде сключено и с Airbus.

ВСМПО - Ависма" основа съвместно с Boeing джойнт венчър в уралския град Верхная Салда. Титановите изделия, които се произвеждат там, са предназначени за новия Boeing 787. Използвано е най-ново оборудване от САЩ. Без да взема под внимание най-новите санкции на САЩ срещу Рособоронекспорт, Вашингтон даде мълчаливо съгласие за кооперацията между „ВСМПО - Ависма" и Boeing.

Според говорителя, това доказвало, че въпросните санкции били „чисто политически".