Кабинетът на министрите на Украйна одобри договора между Нафтогаз и Газпром за доставка на газ на територията на Украйна през 2008 година.

Украинската страна е внесла няколко изменения в предложения документ, съобщава ProUa.com. Едно от тях е, че дъщерната структура на Газпром не може да внася в Украйна директно повече от 7,5 млрд. куб.м. газ годишно. В средата на март Газпром и Нафтогаз подписаха документи, че руският монополист ще внася „не по-малко" от седем и половина милиарда кубически метра газ.

Досега Нафтогаз не е заплатил на Русия за газа, доставен през януари и февруари. Получило се е така, тъй като двете държави не са се споразумели по текста на договора. В тази връзка в началото на март Газпром намали доставките в Украйна с 50%.

Обаче след няколко дни доставките на газ са били възобновени в пълен обем, тъй като Нафтогаз заяви, че може да започне да си взима своето от газа, преминаващ транзитно през Украйна за Европа.

По време на преговорите между Газпром и Нафтогаз, проведени в средата на март, страните се договориха за цена на газа за Украйна от 179,5 долара за 1000 куб.м. до края на 2008 година. Обаче синьото гориво, доставено през януари и февруари, Украйна трябва да плати или по цена над 320 долара, или да върне употребеното количество.

От Нафтогаз са заявили, че имат намерение да се възползват от втория вариант.

Освен това Газпром и Нафтогаз са се съгласили да работят на украинския пазар без посредниците RosUkrEnergo и Укргаз-Енерго.