Издръжката на един ученик се повишава с 23.6 процента от следващата година. Това заяви в Пловдив министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Той участва в национална научно-практическа конференция на тема "Делегираните бюджети" в системата на средното образование. В срещата участват повече от 350 директори на учебни заведения.

Гости са кметът на Пловдив Славчо Атанасов, президентът на Европейската асоциация на директорите на училища, експерти от Румъния, Македония, Сърбия и Турция, съобщава БТА.

Министър Вълчев добави, че увеличението на средствата за издръжката на един ученик са заложени в бюджета за 2009 година.

Така издръжката ще достигне 1400 лева на ученик. Министърът добави, че бюджетът за образование за следващата година ще бъде увеличен с 380 милиона лева и ще достигне 3 милиарда лева.

Според министъра 97 процента от общините са изпълнили делегираните бюджети. Това показва, че общинската администрация и директорите на училищата се справят добре с тази система на финансиране, добави Даниел Вълчев.

Той каза, че средната брутна учителска заплата е достигнала 650 лева.

Даниел Вълчев посочи, че е необходимо до бъдат обсъдени три важни проблема в сферата на средното образование.

Това са многото свободни часове на учениците, текучеството на кадрите и особено липсата на преподаватели по чужди езици и информатика, както и ролята на родителите, отбеляза министърът.