„Новите членове на ЕС Румъния и България според волята на Бундестага няма да получат пълни членски права от първи януари на идната година". Това предава електронното издание на германската авторитетна медия Die Spiegel.

Великобритания междувременно също оповести, че възнамерява да спре притока на работна ръка от двете балкански държави. Последва я Ирландия.

В Германия, парламентарните фракции на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Партията на либералите (ФДП) и Зелените са се споразумели за съвместна декларация, която трябва да бъде обявена при предвидената за четвъртък процедура по ратификация на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Първоначално няма да има взаимно признаване на присъдите на гражданските и наказателни съдилища - в двете новопостъпващи страни не са преодоляни все още слабостите на полицейското и правното дело. Бундесканцлерът Анжела Меркел вече е обявила на закрито заседание, че ще настоява за съответните мерки в тази насока.

Еврокомисарят Оли Рен дава своите уверения, че Комисията ще вземе под внимание това желание на Германия.

Германските парламентарни фракции обвиняват България и Румъния, че не са се справили при борбата с корупцията, управлението на аграрните фондове на ЕС, сигурността на полетите и храните - неща, които и европейската Комисия вече е посочвала.

Spiegel посочва, че Британия иска да ограничи притока на евтина работна ръка от България и Румъния. Вътрешният министър Джон Раид съобщи, че необразованите пришълци от двете страни като начало ще бъдат допускани за работа само в селското стопанство и ХВП. За самостоятелните нямало да има ограничения.

При приемането на другите от бившите социалистически държави Британия бе сред малкото, които отвориха почти изцяло трудовия си пазар. Оттогава повече от половин милион пришълци дойдоха на острова - преди всичко поляци. Очакваха се най-много 15,000 годишно. Ирландия също преразгледа политиката си.

Бизнесмедията Handelsblatt коментира, че с приближаването на датата за встъпване в ЕС на България и Румъния, „нервозността нараства". Коментира се изключването на България и Румъния от Европол.

По информация на news.dir.bg, днес министър Меглена Кунева е в Берлин, за представи пред Горната камара на Германския парламента - Бундесрат, напредъка на България. Тя ще акцентира върху изпълнение на ангажиментите в областите, в които са необходими допълнителни усилия - една от тях е именно правосъдието и вътрешния ред.