През последните два дни от предходната седмица БФБ не работеше, заради въвеждането на германската платформа за търговия, XETRA.

От днес Българската фондова борса вече работи с новата платформа. Стартът й бе даден в 9.30 часа от министъра на финансите Пламен Орешарски.

До момента инвеститорите все още се ориентират в новата платформа и оборотът е нисък, под 1 млн. лева. Въпреки че съществени проблеми при функционирането й няма, се видяха някои неприятни „бъгове".

На първо място платформата работи по централно-европейско време. От друга страна, все още няма чужденци, желаещи да търгуват у нас, което не позволява да се опровергаят най-големите притеснения на брокерите, че спекулативния натиск на пазара може да се увеличи силно с въвеждането на XETRA.

Освен това 8 инвестиционни посредника не са успели да свържат терминалите си с платформата и нямат достъп до търговията. Според Бистра Илкова - изпълнителен директор на борсата този проблем не е по вина на БФБ.

Председателят на съвета на директорите на борсата Виктор Папазов посочи, че евентуален проблем за в бъдеще могат да изиграят и множеството почивни дни у нас, тъй като XETRA работи съгласно графиците в Германия.

Първата сделка, осъществена през модерната търговска платформа, бе с акции на фармацевтичния гигант „Софарма".

Поради техническа грешка, в 10:35 часа, сайтът на БФБ изписа, че индикаторът BG40 се е сринал с повече от 75 процента, което минути по-късно бе коригирано.

XETRA е запазена марка за търговската система, разработена от "Дойче бьорзе" за Франкфуртската фондова борса през 1997 г. Системата представлява напълно електронна платформа за търговия с над 260 потребители в 19 страни по света.

Към системата са свързани над 4600 оторизирани трейдъри. В момента същата система за търговия ползват борсите в Дъблин, Шанхай, Виена и енергийната в Лайпциг.

На платформата се търгуват акциите на над 150 хил. ценни книжа, включително и ETFs (Exchange Traded Funds). Дневно система може да изпълни над 1.3 млн. транзакции. Чрез платформата могат да се търгуват акции, влизащи сред най-следените индекси в света - DAX, MDAX, TECDAX, SDAX, Dow Jones EURO STOXX 50 и Dow Jones STOXX 50.

За платформата са разработени няколко метода за поддържане на ликвидността - чрез специалната система Xetra Liquidity Measurement (XLM), както и чрез т.нар. спонсори, който трябва да поддържат ликвидността при слабо търгуваните ценни книжа.

Търговията през XETRA се заплаща според обема на поръчките, като потреблението е разделено в три пакета - висок, среден и нисък обем на търговия.