По 18 000 лв./дка е оценена земята, с която община Полски Тръмбеш влиза в акционерно дружество "Зерол", създадено за изграждане на Завод за биодизел в землището на с. Петко Каравелово.

80-те декара са между жп линия и първокласен път, което определя и изключително високата им цена, поясни председателката на ОбС Тотка Янева.

ОбС се събра в четвъртък на извънредна сесия, за да приеме устава на "Зерол" АД, да разпредели дяловете и определи капитала на дружеството, което ще изгражда завода, съобщава в. "Янтра днес".

Апортната вноска на общината от 80 дка са 25 % от основния капитал на съвместното акционерно дружество, останалите 75 % са на "Ейч ар мениджмънт" ЕООД ­ София.

6 млн. лв. е основният капитал. Инвестицията прави един от най-богатите българи, живеещ от 55 г. в Швейцария, Койчо Белев, който също присъства на сесията.

Според проекта, изграждането на Завода за биодизел ще струва 15 млн. евро и ще продължи 2 години. 50 работни места ще се разкрият на обекта.

Инвеститорът се е насочил към Полски Тръмбеш заради традицията тук да се засяват огромни площи със слънчоглед и традициите, които съществуват от дългогодишното производство на олио.