"Атомстройекспорт" маха старото оборудване от АЕЦ "Белене", съобщават от „Монитор"

Значителна част от изградените строителни конструкции на АЕЦ "Белене" ще трябва да бъдат разрушени за да се освободи площадката за новото сторителство.
Това съобщи прессекретарят на "Атомстройекспорт" (АСЕ) Ирина Есипова. Руската компания беше избрана за изпълнител на втората ни атомна централа през 2006 г. след конкурс, който спечели в конкуренция с чешката "Шкода Алианс".

В момента могат да се използват някои строителни механизми като кранове, част от построените сгради и конструкции и малък процент от оборудването на АЕЦ "Белене".
До това заключение е стигнала работна група от експерти на "Атомстойекспорт", НЕК и външни специалисти, които са оценили техническото състояние на старото строителство.

За сега изпълнението на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" не закъснява, каза Есипова. Тя обаче допусна, че основният главен договор между НЕК и АСЕ който трябваше да се подпише до края на 2007 г., може да се сключи и в началото на 2008 г.
Българската страна (НЕК) още не е определила цената на старото оборудване, което може да се използва в АЕЦ "Белене" или да се изкупи от руската страна, както беше заложено в предварителния договор, обясни Есипова.

Не е определена и схемата за изкупуване на оборудването и дали неговата цена ще се приспадне от стойността на проекта или ще се плати директно на собственика НЕК. До подписването на основния договор за изграждане на централата НЕК трябва да определи и банката която ще организира финансирането на проекта.

С 300 млн. евро заем от ВNP Pariba (Париба) са платени дейностите които се извършват тази година. Финансирането е било забавено с 6 месеца, но "Енергоатомпроект" е изготвил идейният проект на централата и в момента той се намира в МРРБ за издаване на разрешително за строителство. До 2009 г. Агенцията за ядрено регулиране ще издаде лицензия за започване на строителство и чак тогава ще бъде налят първия бетон, обясни прессекретарят на АСЕ.

„СДС предлага по-нисък акциз за пропан-бутана", научаваме от „Сега"

По-нисък акциз върху пропан-бутана предлагат депутатите от СДС Мартин Димитров и Ясен Попвасилев. Двамата внесоха предложение за поправки в закона за акцизите и данъчните складове. Идеята е налогът да падне от 340 лв. на 244 лв. за 1000 кг, колкото е минималната ставка в ЕС. Според сините депутати така цената на пропан-бутана ще падне със 7 ст. и така ще се компенсира поскъпването на бензина и дизела.

По техни данни над 600 хил. автомобила у нас имат газови уредби. Необяснимо било защо акцизът в България трябва да бъде много над минималния в Евросъюза.
От СДС предлагат за пореден път премахване на акциза за домашния алкохол. "Това е типичен пример за законодателство, което не се спазва и няма да се спазва", смятат сините депутати.

„За науката се дава малко", алармира „Дума"

Между 60 и 70 на сто от българите оценяват като високо и много високо значението на българската наука за развитието на познанията за света и обществото, като същевременно 78 и 83 на сто смятат, че социалният статут на учените е лош и много лош. Това показват две национални представителни социологически проучвания, направени през юни и септември съответно от Института по социология при БАН и от НЦИОМ. Те бяха огласени вчера.

Проучване на обществените нагласи към българската наука се прави за пръв път. Двата екипа са интервюирали по 1000 души, резултатите им са сходни - в рамките на допустимото отклонение. На второ място анкетираните поставят значението на науката за развитието на образованието и културата на нацията - между 66 и 46 на сто. Противно на насажданото мнение, че науката е слабо свързана с бизнеса, половината от българите намират, че тя има високо и много високо значение за внедряването на научните открития в икономиката и социалните дейности.

Сравнително висок процент обаче - над 50 на сто, преценяват, че изследователската дейност в България има ниско и много ниско значение за подобряване на качеството на живота.
При ниското заплащане и статут професията вече е загубила ореола си - едва 10,3-14,4 % го посочват като много висок, а 42,2-49,4 % смятат, че е нисък и много нисък. Но в очите на обществото авторитетът на учените се запазва - около 60 на сто го определят като висок и много висок.

Дали грижите за науката отговарят на изискванията на новото време? Около 43 на сто твърдят, че грижите са абсолютно недостатъчни, между 32,9 и 25,9 % ги смятат за все още недостатъчни, а едва 3,8-4,8 % казват, че те са, общо взето, достатъчни. Над 64 % знаят, че финансирането за наука е основно от държавния бюджет, а бизнесът участва много слабо. Почти същият е процент от хората осъзнават, че отделяните от държавата пари за наука са крайно недостатъчни за националните задачи, които тя изпълнява.

Мнозинството от отговорилите - 88-90 на сто, са категорични, че ново закриване на научни звена и съкращаване на научните изследвания ще навредят на самата наука и на интересите на България. Само 5,3-5,8 % мислят, че научните институции у нас са много. На въпроса кой има интерес от свиване на науката 76-77 на сто от българите отговарят: хора, които не разбират, че последиците ще са срещу интересите на страната и които са заинтересувани България да не развива сериозни изследвания. Според социолозите българинът има интерес и доверие към науката и нагласа тя да бъде приоритет, което е благоприятно за изграждане на общество на знанието.

„Изграждат 5 нови жилищни комплекса в столицата", информира „Новинар"

Пет нови жилищни комплекса и 10 бизнес индустриални зони са предвидени в новия Общ устройствен план на София, съобщиха вчера от Столична община. Нови жилищни зони ще се развият в околоградския район. Такъв комплекс на площ от 250 хектара ще има в района на селата Герман и Лозен, на около 100 хектара в района на Бистрица и на други места.

По-голямата част от съществуващите производствени зони в границите на града ще бъдат преструктурирани в смесени многофункционални зони, където ще има бизнес центрове, различни производства, складови помещения и други. Такива зони са Северният индустриален район зад Централна гара с площ от 10 хектара, производствените зони "Орион" и "Захарна фабрика" с площ около 80 хектара, както и индустриалните зони "Средец", "Хладилника" и "Изгрев".

От Столична община заявиха, че експериментално ще бъде въведено видеонаблюдение в един от автобусите по линия номер 280, който превозва предимно студенти. Ако се въведе видеонаблюдение в градския транспорт, ще може да се следят вандалските прояви в превозните средства, обясни зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. В автобуса ще бъдат поставени надписи, които информират пътниците, че в него се извършва постоянно наблюдение с видеокамери.

Ако експериментът се окаже успешен, ще търсим финансиране за изграждането на цялостна система за видеонаблюдение, която да обхваща всички линии, допълни зам.-кметът. Първата спирка на автобус номер 280 е СУ "Св. Климент Охридски", а последната е Студентски град, което означава, че експериментално под наблюдение в превозното средство ще бъдат подложени предимно студенти. В същото време от общината искат да бъде обявен конкурс за избор на нова фирма, която да обслужва автобусна линия 72. Според председателя на транспортната комисия Радослав Тошев транспортното обслужване по тази линия се е влошило трайно.

„Здравеопазването ще обеднее още повече през 2008 г.", предупреждава „Дневник"

Увеличението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина е минимално - общо 150 млн. лв. Това стана известно в сряда по време на преговорите между представителите на касата и на Българския лекарски съюз (БЛС). Нарастването на средствата е около 12 на сто и по-голямата част от него ще бъде изядена от инфлацията, която по официални прогнози ще стигне 8 процента до края на годината.

Ръстът за здравноосигурителните плащания е 110 млн. лв. - за 2008 г. са предвидени 1.423 млрд. лв. при 1.313 за тази година. От тях 743 млн., или с 60 млн. повече от 2007 г., са отделени за най-невралгичния сектор - болниците. С 10 млн. се повишават парите за специалистите от доболничната помощ, но за сметка на това семейните лекари ще трябва да се задоволят с досегашния си бюджет. За зъболекарски услуги парите са с 6 млн. лв. повече.

Разчетите за бюджета на касата са предложени от Министерството на финансите и вече са одобрени от управителния съвет на НЗОК, беше обявено официално в сряда. Предстои проектът да бъде внесен за обсъждане в общото събрание на НЗОК, което ще се проведе на 25 октомври.

Представените от здравната каса числа шокираха представителите на лекарския съюз, които само преди седмица обявиха, че за следващата година са необходими двойно повече пари за плащанията на НЗОК - около 2.2 млрд. лв. Затова те предупредиха, че няма да работят за по-ниски заплати от тези, които получават в момента, и че всичко това ще покачи напрежението и не са изключени протести и на лекари.

Гилдията реагира остро и защото се оказа, че решението е взето, преди да бъде чуто мнението й. Предупреждение за тази развръзка се съдържаше в изявлението на здравния министър Радослав Гайдарски преди дни, че разходите за здравеопазване през 2008 г. остават същите като процент от БВП, а размерът на здравната вноска се запазва 6%.

Предложенията на Министерството на финансите показват, че на практика парите за здравеопазване следващата година ще бъдат по-малко, отколкото през 2007 г., коментира председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов. Така, ако се приеме увеличението на обемите на медицинските услуги, както искат от НЗОК, ще трябва да се намалят цените им, допълни той. До края на ноември трябва да свикаме събор на БЛС и аз питам как ще кажем на колегите си, че следващата година ще трябва да работят на по-ниски цени, заяви Кехайов.

Според него по този начин се излага на нестабилност цялата здравна система. Всички са наясно, че системата е недофинансирана, и въпреки всичко не се прави нищо, за да се спре агонията, смята Кехайов. От Българския лекарски съюз поискаха бюджетът за здравеопазване да бъде разгледан от Висшия медицински съвет. Нека експертите от съвета да кажат може ли да се работи по този начин, заявиха те.

"Германос" разширява търговската си мрежа", съобщава „Монитор"

Със 126 магазина в 73 града в България, "Германос" продължава да заема първото място на пазара и същевременно разширява националната си мрежа, като утвърждава позицията си на верига № 1 за мобилни технологии в България. Последният магазин от веригата, който бе открит, е в Добрич.

Още в края на 2006 година, "Германос" достигна цифрата от 100 магазина ¬ рекорден брой за пазара на мобилни технологии, а през следващите месеци те ще станат повече от 130.

"Пазарът се развива с невероятни темпове и ние сме длъжни да вървим в крак с потребителските очаквания. В края на 2006-та си обещахме през следващата година да имаме поне 120 магазина през 2007 г. 2 месеца преди края на 2007-ма година вече имаме мрежа от почти 130 магазина", обясни Александър Димитров, изп.¬ директор на "Германос Телеком България".

През май 2007 г. верига магазини Германос представи G-passport ¬ уникална за за българския пазар услуга ¬ седем удобства за всеки българин, пожелал да стане мобилен с една разходка. В потвърждение на експертното обслужване и сервиз, "Германос" за първи път в България осигурява комплекс от безплатни услуги за всеки клиент, който закупи мобилен телефон от магазин "Германос". G-passport включва почистване, прехвърляне на данни, функционален тест на самия телефон и диагностика на неговата батерия, настройки на WAP, MMS, GPRS, 3G и e-mail, прехвърляне на телефонен указател и ъпдейт на софтуера, или общо 7 безплатни услуги, с които всеки потребител спестява 50 лева. Освен това, допълнителни екстри към G-passport са 15% отстъпка от покупката на мобилен аксесоар и 15% отстъпка от покупката на карта памет.

„За САЩ корупцията у нас остава голяма грижа", пише „Сега"

Американската агенция за международно развитие (USAID) приключи вчера своята дейност в България след 17-годишно участие в демократичните промени. Нейната администраторка Хенриета Фор, която пристигна специално за церемонията в София, отчете, че агенцията е похарчила 600 млн. долара за различни проекти, които са допринесли за създаването на 130 000 работни места.

В началните години на демокрацията в България агенцията служеше главно за хуманитарна помощ, но после се впусна в по-амбициозни проекти като основаването на Американския университет в Благоевград, създаването на над 100 общински центъра за услуги и информация на гражданите, стабилизирането на банковия сектор и капиталовия пазар, отпускането на 50 000 микрокредита за дребни предприемачи, както и на жилищни кредити за над 300 млн. лв.

Най-амбициозната цел на агенцията - прозрачност и ефективност на съдебната система и върховенството на закона - обаче е постигната частично, отбеляза американският посланик в България Джон Байърли. Според него преходът не е свършил, защото "корупцията в България остава голяма наша обща грижа". Той обеща по-нататъшна американска подкрепа в борбата с нея.

„Електронни табла ще показват задръстванията", научаваме от „Дума"

На последната си сесия днес столичните общински съветници ще гласуват да се поставят електронни табла, които да показват на шофьорите в София къде има задръствания. Това съобщи сайтът "Всеки ден". Таблата ще са на входовете към центъра на "Цариградско шосе" и бул. "Тодор Александров".

Карта, която ще се контролира от диспечерски център, ще показва на екраните на таблата в този момент къде има задръствания или ремонти, за да могат шофьорите да ги избегнат. Към изображението ще върви и поясняващ текст. Таблата ще са високи 5 метра и широки 2 метра. Те ще са изработени от стомана и ще издържат на скорост на вятъра от 160 километра в час. Стойността на табелите е 322 хил. лв., а парите са дарени на Столичната община.

Вчера стана ясно, че новият гробищен парк на столицата ще бъде разположен върху терен от 100 хектара, южно от с. Казичене. Според измененията в общия градоустройствен план на столицата отпада предвиденият гробищен парк при Бусманци, но ще има терени за нови и разширение на съществуващите гробищни паркове.

Планът предвижда още Централният софийски затвор ще бъде преместен извън града. Сегашната сграда ще бъде превърната в атракция за граждани и туристи и ще действа като музей. Около нея пък ще има бизнес центрове и магазини.
10 нови бизнес индустриални зони и 5 зони за жилищно строителство са залегнали в изменението на общия план. Предвижда се и изграждането на сателитен град на площ от около 1000 ха на мястото на металургичния комбинат "Кремиковци".

„МВР ще купи над 1000 автомобила", пише „Дневник"

Дирекция "Материално техническо осигуряване и социално обслужване" (ДМТОСО) към Министерството на вътрешните работи (МВР) ще купи 1120 леки автомобила, както и 12 пожарни коли за нуждите на ведомството. За целта дирекцията е обявила четири обществени поръчки, публикувани в официалния раздел за търгове на Европейския съюз.

Две от поръчките са за доставка на леки автомобили с нормална проходимост. Едната е за 30 коли, две от които тип комби, а останалите лимузина. Автомобилите трябва да са произведени тази година, а победителят в този конкурс трябва да ги достави в рамките на 70 дни от сключването на договора.

Тази поръчка е разделена на две части, като общата сума, която кандидатите трябва да внесат като гаранция за участие, е 6000 лв. По закон гаранцията за участие не може да надвишава 1% от стойността на договора. Основно изискване в тази поръчка е участникът да има развита сервизна мрежа, оторизирана за извършване на гаранционно обслужване на автомобилите.

Другата поръчка е за доставката на 900 леки автомобила тип хечбек и 40 броя седан. Времето за доставка е три месеца, като автомобилите трябва да са произведени в годината на доставка. Специфично изискване към кандидатите за тази поръчка е да представят минимален оборот за 2006 г. в размер на 10 млн. лв. Участникът трябва разполага с поне 12 сервиза на територията на страната, както и с такива в София. Гаранцията за участие в тази поръчка е 150 хил. лева.

Дирекцията иска да купи и 150 нови леки автомобила, които са с повишена проходимост. Те трябва да бъдат доставени до два месеца след сключването на договора. Кандидатите ще платят гаранция в размер на 15 хил. за тази поръчка на дирекцията.

Пожарните автомобили, за които е последната поръчка, трябва да са оборудвани, от среден клас - 7.5 - 14 тона, и да са произведени в годината на доставка. Победителят ще има на разположение 3 месеца за доставка. Гаранция за участие в процедурата за тях е 40 хил. лв.

Крайният срок за подаване на документи за участие и за четирите поръчки е 1 декември. Отварянето на офертите ще бъде на следващия ден. Всички кандидати ще трябва да представят документ за първоначална съдебна регистрация.

„Строителен гигант излиза на борсата", пише „Стандарт"

"Трейс Груп Холд" излиза на фондовата борса. Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане на 200 000 акции на компанията с номинал 1 лв. и емисионна стойност по 110,50 лв. Книжата ще бъдат пуснати в резултат на увеличение на капитала. "Трейс Груп Холд" АД обединява 10 браншово обвързани компании. Сред основните му дейности са пътностроителни услуги, строителство, ремонт, рехабилитация и поддръжка на пътища. Основен акционер на дружеството е Николай Михайлов, който е и негов изпълнителен директор. Той контролира 99,5% от капитала.

„НАП и КАТ не вярват опашки да се управляват с SMS", информира „Сега"

Агенцията по приходите и КАТ, в които след шест месеца пилотно ще тръгне системата за "управление на опашките", са скептични към възможността гражданите да си запазват час с SMS. Това се разбра от думите на шефа на дирекция "Електронно правителство" Юри Алкалай. Пет фирми - ДЗЗД "Кю Електроник", "Скантек", "ИТА Инженеринг", "Редматик" и "Моникомп България", кандидатстват за изграждането на системата и всички те предвиждат запазване на час по мобилен телефон или интернет, стана ясно при отваряне на офертите им. Такова е и изискването на възложителя министерството на администрацията.

Алкалай обясни още, че каналът чрез мобилните оператори все още не е достатъчно надежден у нас. Имало опасност от злонамерени атаки срещу системата, които да я блокират. По-надежден бил интернет. За да заработи тя от догодина обаче, ще са нужни поне 20-30 млн. лв., смята съветникът по въпросите на електронното правителство в МДААР Пламен Койчев. Ведомството на Николай Василев е поискало в бюджета за догодина да се заложат 16 млн. лв., а останалите пари ще дойдат от европейските фондове, обясни Алкалай.
Системата ще бъде внедрена в 7 офиса на КАТ, 20 на НАП и 12 на дирекция "Документи за самоличност" към МВР.

„Превозвачи обмислят автобусна линия Плевен - Киев", съобщава „Дневник"

Плевенски превозвачи сериозно обмислят възможността да се открие автобусна линия до Киев, която да обслужва нарасналия поток от туристи. Това стана ясно на среща между местни фирми с посланика на Украйна Виктор Калник.

Наложително е при все по-активните бизнес контакти между България и Украйна и при възраждащия се интерес към Плевен като туристическа дестинация да се пристъпи към изграждането на новата транспортна линия, каза превозвачът Величко Величков. Той се обърна за съдействие към украинското посолство и към местни транспортни компании за реализирането на проекта.

Посланик Калник подчерта, че новото правителство на Украйна, което ще встъпи в длъжност до месец, ще води проевропейска и проатлантическа политика и това дава надежди за много добри отношения с България.

Думите на посланика дават основание да смятаме, че след месец ще може да се говори за конкретните параметри за новата линия, казаха плевенски предприемачи. Те уточниха, че проектът ще бъде обсъден и с български туроператорски фирми, които работят с Украйна, и ще бъде представен в Министерството на транспорта.

На срещата дойде и ръководителят на търговско-икономическата мисия на Украйна в България Александър Гуриев. Делегацията разговаря повече от час с местни производители, предприемачи и представители на търговско-промишлената палата и стопанската камара.

Украинската делегация прояви интерес към установяването на партньорства и обмен на стоки в тежкото машиностроене - ПАВЕЦ турбини от "Вапцаров" АД, които досега не са изнасяни за Украйна, към специалната техника на "Бета" - Червен бряг, към производството на пластмасови бутилки от фирма "Анаконда", за резервни части за мотокари от "Балканкар", за консерви от "Лайнс холдинг" и към учредяването на съвместни дружества за търговия и ремонт на селскостопанска техника с "Агромашинаимпекс".

В добра посока би се придвижило и сътрудничеството в шивашкия бранш, както и в туризма, прогнозираха украинските дипломати. Местната компания "Сартен" изнася за Украйна метални кутии за консерви от месо и хайвер, като за деветте месеца на годината стокооборотът й е 480 хил. евро, стана ясно на срещата.