Беларуската компания "BelGee" представи тийзър на първия национален кросоувър. Видеото е публикувано в телеграм канала на завода.

BelGee е беларуско-китайско съвместно предприятие, което се появи през 2011 г. Днес се занимава с монтаж на китайски кросоувъри Geely Atlas Pro, Tugella и Coolray. Последният посочен по-горе модел е станал прототип на BelGee X50, пише Autonews.ru.

Новият BelGee X50 се различава от своя първообраз Coolray само по оригиналното лого. На капака на багажника надписът Geely се е променил на BelGee и е поставен стикер X50. Лицензирано копие на Geely Coolray също така се произвежда в Малайзия от 2020 г., където се нарича Proton X50.

Благодарение на закупуването на лиценз за Coolray, BelGee вече има възможността да локализира производството на модела по-дълбоко и да създава нови версии въз основа на него.

Снимка 627757

Източник: Geely

Техническата част все още не е разкрита, но най-вероятно ще остане същата като на оригинала. Сега стандартният Geely Coolray е оборудван с трицилиндров турбо двигател с мощност 177 к.с. (в Русия мощността е ограничена до 150 к.с.). Двигателят с вътрешно горене работи заедно със седемстепенна скоростна кутия тип "робот". Задвижването е чрез предните колела.

Цените на модела в Русия започват от 2 299 990 рубли около (23 хил. евро, бел. ред.) без включването на специалните екстри.

Както съобщи пресслужбата на Geely специално за Autonews.ru, китайската компания ще стане официален дистрибутор на новата беларуска марка. В същото време се планира паралелна продажба на двата подобни автомобила - BelGee X50 и Geely Coolray.