Състезателният електромобил Volkswagen ID. R постави нов рекорд за време на обиколка на пистата Blister Berg в Германия. Видеото от състезанието беше публикувано в YouTube канала на Volkswagen Motorsport.

Автомобилът, който бе управляван от фирмения шофьор Дитер Депинг (бивш германски рали шампион), измина дистанцията от 4,2 км за 1 минута и 24,2 секунди. Предишният рекорд беше на Radical SR3 SL, който завърши обиколката за 1 минута и 44,7 секунди.

Спортният Volkswagen ID. R е оборудван с два електрически мотора. Общата мощност на автомобила е 680 конски сили има 650 Нм въртящ момент. Електрическият състезателен автомобил, който тежи 1100 килограма, ускорява до 100 км в час само за 2,25 секунди. Германските инженери са приложили на автомобилната машина състезателна DRS технология от Формула 1, която позволява да се променяте ъглите на атака на антикрилата, като по този начин се намалява аеродинамичното съпротивление.

Преди това състезателния електромобил успя да постави абсолютен рекорд за изкачване на Pikes Peak в американския щат Колорадо (7 минути и 57,148 секунди).

Също така Volkswagen ID. R държи рекорда Nürburgring North Loop за електрически автомобили (6 минути и 5,336 секунди).

Освен това състезателната кола беше най-бързата за изкачване на хълма като част от Фестивала на скоростта в английското графство Гудууд. Електрическата кола показа време в изпитанието от 39,90 секунди.

Миналата есен ID. R състезателният електрически автомобил на Volkswagen постави рекорда за изкачване на планината Тианмън в Китай. Колата измина 11-километровото разстояние за 7 минути и 38,585 секунди.

Французинът Ромен Дюма пилотира състезателната машина по време на тези 4 състезания.