Fiat Chrysler (FCA) възнамерява да инвестира 700 милиона евро (или 788 милиона щатски долара), за да изгради производствена линия за новата електрическа версия на автомобила Fiat 500, съобщават от италиано-американският автомобилен консорциум, цитирано от Reuters Тя ще се намира в завода на автогиганта в Мирафиори, Торино.

Очаква се в завода годишно да се произведат около 80 000 електрически автомобила. Производството ще започне от началото на второто тримесечие на следващата 2020 година, каза главният оперативен директор на фирмата за Европа, Близкия Изток и Африка Пиетро Колиер.

Инвестицията в модела Fiat 500 е част от общия инвестиционен план на FCA за Италия, като планът възлиза на стойност от 5 млрд. долара. Инвестициите ще приключат до 2021 година.

Колиер допълни, че при голям интерес производственият капацитет може да бъде разширен допълнително.

Първоначално моделът се произвеждаше в САЩ, тъй като компанията трябваше да отговори на изискванията на щатските регулатори. През 2014 г. починалият вече тогавашен главен изпълнителен директор Серджо Маркионе помоли клиентите да не купуват колата, тъй като компанията губи пари от нея.