Канада предупреди САЩ, че ще наложи 25% мита върху вноса на автомобили, ако Вашингтон си позволи да обложи със същата ставка колите, произведени на канадска територия.

Министерството на търговията на САЩ разследва дали митата са необходими въз основа на теорията, че вносът представлява риск за националната сигурност, съобщава турската държавна агенция Anadolu.

В рамките на няколко часа американските промишлени предприятия и автопроизводители предупредиха, подобен ход би причинил сериозни икономически щети и призоваха администрацията на Тръмп да се откаже от идеята.

Множество експерти предупреждават, че индустриите за автомобилни и автомобилни части са толкова интегрирани в Канада и САЩ, че митата ще доведат до повишаване на цената на превозните средства, като по този начин ще намалят търсенето сред потребителите и ще доведат до големи съкращения в двете държави.

Канадският пратеник във Вашингтон Кирстен Хилман заяви, че предложението е вредно за всички засегнати.

"Поддържането на отворената търговия с автомобили и авточасти между нашите държави е от решаващо значение за икономическото благополучие на нашите компании, нашите общности и нашите работници, което на свой ред подкрепя нашата колективна сигурност", каза Хилман.

"Приканваме ви да обмислите тези въпроси, докато подготвяте вашите препоръки", добави тя.

Според канадския пратеник обосновката за налагането на мита е неправдоподобна. "В това разследване трябва да разгледате конкретен промишлен сектор: автомобили и авточасти. Не танкове, не бойни кораби, цивилни пътнически автомобили и части", каза Хилман.

"Къде е връзката между гражданските превозни средства и националната сигурност? Няма такава и няма основание да се намери", категорична бе тя.

ЕС плаши САЩ с нови мита заради автомобилите

ЕС плаши САЩ с нови мита заради автомобилите

Следващата седмица Юнкер ще се срещне с Тръмп