Atieva е името на китайският автопроизводител, който има амбицията да се конкурира с американската корпорация Tesla. От компанията планират  да пуснат първия си електрически седан през 2018 г., като след това на пазара ще дебютират серия луксозни кросоувъри, пише Business Insider.

Какъв е тайният коз на китайската корпорация? Тя е сериозно подкрепяна от Пекин. Заедно с това Atieva ще използва американски технологии при създаването на своите возила, като нейният централен офис се намира не къде да е, а в Силициевата долина, на няколко километра от този на Tesla.

Освен срещу американския гигант обаче фирмата ще се изправи и срещу две други стартиращи компании от Китай с офиси в долината. Само една от тях обаче – Faraday Future възнамерява да произвежда електрическите си автомобили в Щатите.

Въпросната Atieva вероятно също ще „щурмува” пазара в Северна Америка, като нейните създатели идват именно от там. Единият от тях е бивш мениджър в Tesla, а другият – в технологичния лидер Oracle. След като я създават през 2007 г., те привличат още няколко кадри от екипа на Илон Мъск.

Проектът за първата кола на Atieva носи кодовото наименование Project Cosmos. Това, което се знае за автомобила е, че той ще има футуристичен дизайн и ще може да ускорява до 96 км/ч само за 2,7 секунди.