Toyota официално представи следващото поколение SUV Land Cruiser в САЩ. Японската копания разсекрети външния вид на новата Toyota Land Cruiser Prado. В Северна Америка от сега нататък този модел ще се продава просто като Land Cruiser, а в онези страни, където се продава Land Cruiser 300 SUV, новостта ще получи префикса Prado към името.

Новият облик на модела очевидно е насочен към нишата не толкова на луксозните, колкото на бруталните офроуд автомобили. С ъгловатите форми на каросерията той напомня повече на новите Ford Bronco и Land Rover Defender, отколкото на своя предшественик.

Автомобилът ще бъде пуснат в три версии: основна с името "1958", "средна" и първо издание от най-висок клас - пилотна лимитирана серия First Edition, от която в продажба ще бъда пуснати 3000 екземпляра.. Първият и последният вариант получиха кръгли фарове, а "средната" - правоъгълни.

Снимка 628421

Източник: Toyota

В техническо отношение основните новини са две. Първо, това се електродвигателите. В началото за продажбите на купувачите ще бъде предложена единствена опция, базирана на 2,4-литров редови четиритурбо двигател, съчетан с електрически мотор с мощност 48 конски сили. Заедно те произвеждат мощност от 330 к.с., които се подават през класическа осемстепенна автоматична скоростна кутия. Задвижването е пълно - постоянно с четирите колела.

Втората новина е фундаментално различното окачване. Рамковата конструкция на шасито е запазена, но вместо твърда ос, отзад е монтирана многораменна конструкция, а предното окачване е получило опционална система за изключване на стабилизатора.

Снимка 628422

Източник: Toyota

По-рано се предполагаше, че за пазарите в други страни Land Cruiser ще запази базовите четирицилиндрови двигатели: 2,8-литров дизел и 2,7-литров бензинов атмосферен двигател. Но опции с V6 двигател не се очакват.

Продажбите на новия модел в САЩ ще стартират през пролетта на 2024 г. и след това през същата година и в Европа. В то си компанията казва, че Toyota разчита да определи цена в района на 55 000 долара.