От началото на годината чуваме как новите технологии, изкуственият интелект, роботиката и автоматизацията са някои от нещата, които значително ще преобразят света, какъвто го познаваме. Тези, които са скептични относно въздействието на новите технологии, твърдят, че подобни твърдения са просто преувеличени. Други обаче са по-склонни да вярват, че в момента може да сме в разгара на нова технологична революция.

С възхода на новите технологии всичко започва да се променя, като се започне от начина, по който взаимодействате с други хора и живеете ежедневно - до начина, по който работите и се занимавате с професионалния си живот. Тъй като новите технологични постижения бързо завладяват света, много компании включват нови технологии и изкуствен интелект в своите операции, докато тези, които работят в това пространство от самото начало, продължават да напредват.

Пример за една такава компания е NVIDIA Corporation, компания за полупроводници, за която се говори от началото на годината заради нейната звездна работа в областта на изкуствения интелект. Компанията предлага AI чипове, които стават все по-популярни сред нейните клиенти и инвеститори. Надграждайки своята инерция, на 8 август NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) също обяви пускането си на актуализиран AI процесор, който е дори по-ефективен от по-ранните продукти.

Този ход се смята за опит на компанията да запази господството си в областта на AI чиповете. Новият процесор се нарича Grace Hopper Superchip и представлява комбинация от графичен чип и процесор. Това е първият в света процесор HBM3e и е проектиран специално за "ерата на ускорените изчисления и генеративния AI".

Очаква се новият чип да бъде с 50% по-бърз от настоящите HBM3 процесори на компанията, което го прави добре позициониран да се справя със сложни генериращи AI работни натоварвания. Според доклада на NVIDIA, чипът ще започне да се произвежда през второто тримесечие на 2024 г.

Нов обрат по сделката Microsoft - Activision Blizzard за $69 милиарда

Нов обрат по сделката Microsoft - Activision Blizzard за $69 милиарда

Действията на Лондон по спора с ИТ гиганта пораждат съмнения за посоката след Брекзит

В тази статия ще разгледам 5 акции, които се очаква да променят бъдещето, според класация направена от изданието Insider Monkey.

   5. GE HealthCare Technologies Inc. (NASDAQ: GEHC)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 37

Патрик Ууд, анализатор в Morgan Stanley, поддържа рейтинг на "равно тегло" на акциите на GE HealthCare Technologies Inc. (NASDAQ: GEHC) към 26 юли. Анализаторът също повиши целевата си цена на акциите от $76 на $78.

GE HealthCare Technologies Inc. (NASDAQ: GEHC) се наблюдава в портфейлите на 37 хедж фонда в края на първото тримесечие. Общата им инвестиции в акции на компанията беше 955,9 милиона долара.

Базирана в Чикаго, Илинойс, GE HealthCare Technologies Inc. (NASDAQ: GEHC) е компания за здравно оборудване, която разработва продукти, услуги и допълнителни цифрови решения в диагностиката, лечението и наблюдението на пациенти. Компанията е лидер в областта на диагностичното оборудване, тъй като предлага скенери, които са жизненоважни за наблюдението и откриването на болестта на Алцхаймер. Неговите скенери могат точно да проверят дали лекарствата за това заболяване действат, което може значително да промени начина, по който здравеопазването за такива заболявания работи в бъдеще.

   4. Medtronic plc (NYSE:MDT)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 52

Има 52 хедж фонда, притежаващи дялове в Medtronic plc (NYSE:MDT) през първото тримесечие, с обща стойност на дяловете от 1,6 милиарда долара.

Medtronic е друга компания за здравно оборудване в този списък, базирана в Дъблин, Ирландия. Компанията разработва медицински устройства, базирани на AI, като GI Genius™ интелигентен ендоскопски модул. Това е базирана на AI система за откриване на полипи, която обработва изображения от колоноскопия.

Кристен Стюарт, анализатор в CL King, инициира отразяване на акциите на Medtronic с рейтинг Купува и целева цена от $106 на 30 юни.

Appleseed Fund спомена Medtronic plc (NYSE:MDT) в писмото си за инвеститори за първото тримесечие на 2023 г.:

"През последното тримесечие Appleseed Fund добави три нови дялови участия: Medtronic plc (NYSE:MDT), Stanley Black & Decker (SWK) и Synovus Financial (SNV). Medtronic е най-големият производител на устройства в света и държи пазарен дял номер едно или номер две в повечето от своите продуктови сегменти. Бизнесът на Medtronic е силно натоварен със сложни болнични процедури, които обикновено са доста печеливши.

Динамиката на индустрията е доста привлекателна със застаряващото световно население и растежа на подобреното здравеопазване в нововъзникващите пазари; освен това, повечето от неговите сегменти са силно концентрирани само с 2-3 играчи, които разделят пазарния дял на всеки сегмент, предоставяйки на ключовите участници значителни икономии от мащаба и ценова мощ.

Компанията наскоро се справи с няколко временни насрещни ветрове, включително силен долар, инфлация, забавено възстановяване на хирургическите обеми от пандемията на коронавирус и проблеми с веригата за доставки. След като тези проблеми стигнат до огледалото за обратно виждане, плановете за растеж и марж на компанията трябва да се превърнат в реалност."

   3.   Intuitive Surgical, Inc. (NASDAQ:ISRG)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 67

Intuitive Surgical, Inc. произвежда продукти, които подобряват качеството и достъпа до минимално инвазивни грижи. Това е водеща компания за медицински изделия и е разработила роботизираната хирургическа система Da Vinci.

Мат Миксич от Barclays притежава рейтинг с наднормено тегло и целева цена от $385 за акциите на Intuitive Surgical към 24 юли.

През първото тримесечие 67 хедж фонда са били дълги Intuitive Surgical, с обща стойност на дяловете от $2,2 милиарда.

Eто какво каза Baron Funds за Intuitive Surgical, Inc. (NASDAQ:ISRG) в писмото си за инвеститори през второто тримесечие на 2023 г.:

"Силата в оборудването за здравеопазване до голяма степен се дължи на превъзходството на компанията за устройства за сънна апнея Inspire Medical Systems, Inc. и пионера в системата за роботизирана хирургия Intuitive Surgical. Последната произвежда и предлага на пазара хирургическата система da Vinci, роботизирана система, използвана за минимално инвазивни процедури.

Нов AI модел "пише" на 100 езика и "говори" на 36

Нов AI модел "пише" на 100 езика и "говори" на 36

Meta дават възможност на изследователите да го развиват

Акциите се повишиха, след като Intuitive отчете силни финансови резултати за първото тримесечие, подчертани от 26% увеличение на процедурите и повишени насоки за 2023 г. Тези резултати, които дойдоха доста над прогнозите на Street, бяха обусловени от силата на общите хирургични процедури в САЩ и неурологията процедури извън САЩ Продължаваме да вярваме, че Intuitive има голяма възможност да разшири използването на роботизирана хирургия с течение на времето."

   2. NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 132

NVIDIA днес е лидер на пазарите на полупроводници и изкуствен интелект със своята разработка на GPU (AI) чипове, които са от съществено значение за процесите и системите на изкуствения интелект.

Общо 132 хедж фонда са държали дялове в NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) през първото тримесечие, с обща стойност на дяловете от $12,3 милиарда.

Виджай Ракеш от Mizuho поддържа рейтинг Купува и целева цена от $530 за акциите на NVIDIA Corporation към 24 юли.

Polen Capital направи следните коментари за NVIDIA Corporation в писмото си за инвеститори през второто тримесечие на 2023 г.:

"Намираме, че конкурентните предимства на NVIDIA са доста големи по отношение на нейната технология, но дори по-важното е по отношение на нейните решения за пълна интеграция, включително силно интегриран хардуер, софтуер и мрежово оборудване и стабилна екосистема за разработчици.

Според нас би било трудно да се нарушат тези конкурентни предимства. Въпреки това, с оценка над $1 трилион на фона на това, което се чувства като изобилие от върхови нива на ИИ след пробива на OpenAI с ChatGPT, ние вярваме, че почти всички възходящи възможности, които в момента можем да видим за компанията, вече са оценени..."

   1. Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 289

Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) беше забелязана в портфейлите на 289 хедж фонда през първото тримесечие. Общата им стойност на дяловете беше 57,9 милиарда долара.

Microsoft Corporation е друга технологична компания, която революционизира пространството на AI. Той има огромен дял в OpenAI, водеща компания за генериране на AI и разработчик на ChatGPT. Той също така използва тази връзка с OpenAI, за да интегрира усъвършенствана AI технология в своя собствен chatbot.

Рейтинг Купува и целева цена от $433 бе определен за акциите на Microsoft Corporation на 2 август от Иван Фейнсет в Tigress Financial.

Ето какво каза Third Point Management за Microsoft Corporation в своето писмо за инвеститори през второто тримесечие на 2023 г.:

"Въпреки че нашата брутна експозиция към капитала е все още скромна (под 100% от дългата страна), ние увеличихме нашите нетни стойности до 70% към момента на писане на тази статия и 77% на бета коригирана база. Около 45% от тази нетна дълга експозиция се състои от преки и непреки бенефициенти на AI, търгуващи се при разумни оценки.

Оразмерихме нашите инвестиции в определени бизнеси за облачен софтуер, включително Microsoft Corporation, явен победител в областта на AI в резултат на бързо разрастващия се облачен бизнес Azure, предимство от прилагането на функции на AI към основните продукти на Office, инвестиции в Open AI, и възможност за предоставяне на AI услуги на други компании (например, Microsoft притежава дял в една от нашите компании от портфолиото, LSE, на която също помага да използва по-голяма стойност в своите данни чрез AI)."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.