Корпоративна Америка има планина от пари в брой в сметката си и въпросът в каква посока ще ги вложи.

Нефинансовите компании в икономика номер 1 в света имат ликвидни активи, включително валута, чуждестранни депозити и ценни книжа, достигащи рекордните 2,4 трилиона долара. Това показват данните на Федералния резерв към края на третото тримесечие.

Според авторът на Bloomberg Софи Коронело компаниите в САЩ не само разполагат с толкова много средства, но и те ще бъдат облагодетелствани допълнително от намаляването на корпоративния данък до 20%, ако промяната бъде одобрена от Конгреса.

Снимка 327991

Източник: Bloomberg

"Те могат да използват парите за инвестиции, за наемане на служители, за придобивания, изкупувания на акции, дивиденти или просто ще ги трупат", сяма Коронело.

Що се отнася до отделните корпорации, рекордьор е технологичният гигант Apple, който към края на 2016 година отчете над 240 милиарда долара в кеш, а през тази сумата вероятно ще надхвърли нивото от 250 милиарда долара.

Като цяло близо половината от тези 2,4 трилиона долара са в ръцете на лидерите в ИТ сектора. Десетте най-големи компании в индустрията имат 1,1 трилиона долара свободен капитал. И тези пари биха им били достатъчни да изкупят топ 16 на производителите в автомобилната сфера, които имат обща стойност от 978 милиарда долара.

Технологичните гиганти имат толкова пари, че могат да купят цялата автоиндустрия

Технологичните гиганти имат толкова пари, че могат да купят цялата автоиндустрия

Но надали ще го направят