Американската компания Boeing заяви днес, че очаква индийските авиопревозвачи да поръчат 1850 нови самолета на стойност 265 милиарда долара през следващите 20 години. Предишните предвиждания от март т.г. бяха за 1740 въздушни лайнери.

Прогнозите са повишени във връзка с облекчените регулации в сектора, което ще стимулира търсенето в голямата азиатска страна, където този транспорт бележи бурно развитие.

"Индия продължава да бъде силен пазар за космически изследвания и има най-бързо развиващия се вътрешен самолетен трафик в света”, отбеляза Динеш Keшкар, старши вицепрезидент на Asia Pacific и отговарящ за на Boeing Commercial Airplanes за Индия.

Според него, цитиран от Reuters, с новите политики на страната в сектора ще видим още по-голяма увереност и възможност за развитие на индийските авиокомпании.

Миналият месец властите в Индия промениха правилата, уреждащи местната авиационна индустрия, либерализирайки нормите за местните превозвачи за дейността им в страната и чужбина, както и за откриването на нови летища и развиването на услугите в сектора.

От Boeing посочиха, че Индия вероятно ще се нуждае от около 1560 самолети 737 и 737 Max, които ще бъдат  по-голямата част от новите доставки. Компанията сподели, че държи 85% от пазара за широкофюзелажни самолети в Индия, докато европейският й конкурент Airbus продава по-голямата част от по-малките машини, предпочитани от нискотарифните превозвачи.

Тези ниско бюджетни  авиокомпании обаче доминират индийското небе и осъществяват 60 процента от полетите в страната.

В глобален мащаб от Boeing очакват търсенето да възлезе на 39 620 самолета през следващите 20 години, отреждайки на Индия 5 на сто от общия пазар.