Консолидираните продажби на Bosch в България нарастват с 46% до 297 млн. лв. през 2019 г., съобщиха от компанията. По-добрият резултат се дължи на увеличеното търсене на продуктите и услугите и бързия развой на активностите на компанията в разработката на софтуер.

"България продължава да бъде важен пазар за Bosch което се потвърждава от скоростното разрастване на новосъздадения ни Инженеринг Център в София, който се оформя като глобален хъб за автономно шофиране и изкуствен интелект", заяви Михай Болдижар, генерален директор на "Роберт Бош" ЕООД и представител на групата в България.

Към 31 декември 2019 г. броят на служителите на компанията в България е 430 души - почти 100% ръст в сравнение с миналата година, благодарение на откриването на новия Инженеринг Център в София през 2019 г.

В центъра работят над 250 души, които разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за асистиране на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност за водещи световни производители на автомобили. Центърът работи в тясно сътрудничество с инженерните центрове на компанията в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. През 2019 екипът участва в над 40 международни научно-изследователски проекта. Експанзията на "Бош Инженеринг Център София" ще продължи с привличането на висококвалифицирани софтуерни и хардуерни професионалисти и с проектния мениджмънт на глобални продукти. Компанията инициира програми за развитие на квалифицирани и опитни софтуерни инженери и подкрепя младите таланти в превръщането им в изключителни професионалисти.

За настоящата година компанията дава предпазлива прогноза за настоящата бизнес година поради световната пандемия от коронавирус. "Въпреки че предвид настоящата ситуация очакваме предизвикателна година и в България, продължаваме да насочваме всичките си усилия към местния пазар и развитието на дългосрочния му потенциал", допълва Болдижар.

Bosch.IO засилва позициите си в софтуерния бизнес

Bosch.IO, глобалното подразделение за софтуер и системи на Група Бош, създадено чрез комбиниране на вече познатата Bosch Software Innovations GmbH с други екипи, специализирани в IoT и дигитализация в Bosch в началото на 2020 г., сега има отговорността и за други дейности на Bosch в Интернет на Нещата (IoT) домейна.

Със своето глобално присъствие в 7 страни и около 900 служители, близо 200 от които работят в българския офис, Bosch.IO вече е една от движещите сили за IoT решения, обхващащи целия спектър от IoT проекти. Екипът на Bosch.IO си сътрудничи с близо 30 000 софтуерни разработчици и експерти по Изкуствен интелект в цялата Група Бош.

През първата половина на 2020 Bosch.IO разшири своя офис в София с над 800 кв. м., предоставяйки вдъхновяваща работна среда и продължава да инвестира в развитието на служителите.

Цялата група Bosch реализира приходи от €77,7 млрд. през 2019 и има около 400 хил. служители.