Цените на недвижимите имоти във Великобритания, след решението на страната да напусне ЕС, могат да рухнат с 15-20 на сто. Такова е мнението на експерти от консултантската компания Colliers International.

Brexit ще окаже негативно влияние върху пазара на недвижимости във Великобритания. Цените на имотите ще спаднат не по-малко от 15 – 20 процента, защото основната част от купувачите винаги са били граждани на Европейския съюз, смятат от компанията, пише rns.online.

Анализатори от друга консултантска компания - JLL отбелязват, че пазарът на жилищни имоти на Острова ще се „охлади”, независимо от ниските лихви по ипотеките. Но според тях всяка корекция в този сегмент ще бъде „мека”. С изключение на луксозните имоти в Лондон, които са доста по-чувствителни към подобни процеси.

 Ръководителят на отдела за изследване на жилищните имоти на JLL Адам Чалис е обезпокоен от това, че сега вътрешната политика на Великобритания ще стане ключов фактор и същевременно риск за пазара на жилища в страната.

Според експерта, здравите връзки на Лондон и европейските страни прави влиянието на Brexit върху жилищния пазар в британската столица още по-сериозен и комплексен. Това изостря неувереността на собствениците на жилища в Лондон.

И още нещо, даже без влиянието на резултатите от референдума във Великобритания съществува сериозен дисбаланс на жилищния пазар, който изисква сериозно внимание и вземане на фундаментални решения, отбелязва Чалис.