Цената от производител на млечни продукти до рафтовете на магазините нараства с до 80%, потвърди отново в коментар в сутрешния блок на бТВ диpeĸтopът нa eдинcтвeнaтa дъpжaвнa млeĸoпpepaбoтвaтeлнa ĸoмпaния в Бългapия "Eл Би Бyлгapиĸyм", Hиĸoлaй Mapинoв.

По думите му, има производствени разходи, също за логистика, търговска надценка на млекопреработвателното предприятие, но най-голям дял в оскъпяването на млечните продукти имат надценките на търговските вериги.

Беше даден пример, че за производство на 1 кг кашкавал са необходими 12 литра мляко, т.е. от млекопроизводител цената е средно 12 лв. След добавките на млекопреработвателите, търговските вериги си слагат различни надценки - за логистика, за маркетинг, също и собствена надценка, която в някои сручаи стига до 50%. А кашкавал в магазините трудно може да се намери с цена под 30 лева за кг.

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

„Ел Би Булгарикум“: Млечните продукти поскъпват с до 80% от производителя до големите търговски вериги

Държавата трябва да си влезе в ролята и да задейства всички механизми, смята директорът на компанията

"В момента текат преговори с търговските вериги и доставчиците за годишните договори. А на "Ел Би Булгарикум" е много трудно да преговаря с тях, защото условията, които поставят на млекопреработвателното предприятие, са непосилни", посочи Маринов.

Той съобщи, че вчера в предприятиятието е получено писмо от КЗК (Комисията за защита на конкуренцията), след като тя се е самосезирала във връзка с изявления на предприятието. Затова от КЗК са поискали информацията за условията в договорите с търговските вериги, за да извршат проверка, дали има свръх надценки и съответно свръхпечалби при търговските вериги.

За да може цената на млечните продукти (сирене, кашкавал, масло и др.) да се понижи, търговските вериги трябва да направят отстъпки, обобщи директорът на "Eл Би Бyлгapиĸyм".