Регионалното представителството на германската компания Henkel SA, която е една от най-големите в сектора в света, се мести официално от Русия в Казахстан. Новината беше обявена от генералния директор на компанията за региона на Централна Азия и Кавказ Михаил Ершов, на среща с ръководителя на Индустриалния комитет на Министерството на промишлеността на Казахстан, Азамат Панбаев, пише Forbes.

"След завършване на процеса на разширяване и укрепване, нашата централа в столицата Алмати отговаря за работата във всичките девет страни от региона, а Казахстан вече е регионален център на всички финансови операции на бизнеса на Henkel в Евразийския регион", казва Михаил Ершов.

Производственият комплекс на компанията в Конаев съществува от 2008 г., като там произвеждат сухи строителни смеси от марките Metylan и Ceresit. Казахстанските продукти се продават на вътрешния пазар и се изнасят за Узбекистан и Таджикистан, а заводът в Грузия доставя продукти на Henkel за страните от Кавказ. 70% от производството в Конаев използва местни суровини, подчертават от Henkel. През 2024 г. компанията планира да пусне още една линия в Конаев.

Германската Henkel е химическа промишлена компания със седалище в Дюселдорф. Произвежда основно почистващи и перилни препарати, козметика, продукти за лична хигиена, лепила за строителни, промишлени и битови нужди.

Henkel продаде бизнеса си в Русия

Henkel продаде бизнеса си в Русия

Каква е сумата по сделката на германската компания