Популярната платформа за хостинг на програмен код и документация GitHub обяви, че ще съкрати 10% от служителите си до края на финансовата година, а освен това ще опразни своята щабквартира в Сан Франциско, пише International Business Times. Компанията, която е собственост на Microsoft, минава на изцяло дистанционен режим на работа.

"Обявихме няколко трудни, но необходими решения и промени в разходите с цел както да защитим здравето на бизнеса си в краткосрочен план, така и да обезпечим необходимите ресурси за инвестиране в нашата дългосрочна стратегия", заяви пред Fortune говорител на GitHub.

Yahoo съкращава 20% от работната си сила

Голяма интернет компания съкращава 20% от работната си сила

По този начин Yahoo да се отказва да конкурира директно с Google и Meta за доминиране в дигиталната реклама

Изпълнителният директор Томас Домке е обяснил в съобщение за служителите, че договорите за наем няма да бъдат подновявани и най-късно след изтичането им компанията ще ги напусне. По думите му много малък процент от трите хиляди служители на GitHub са ги използвали.

Walt Disney масово съкращава служители

И най-голямата в света компания за развлечения масово съкращава служители

За предходното тримесечие компанията е на печалба, основно заради едно свое поделение

300 от тях предстои да напуснат компанията, като нови няма да се назначават поне на този етап, като целта според Домке е тя да се превърне в "инженерната система на утрешния свят, в която разработчиците са на първо място". Голям акцент ще бъде изкуственият интелект.

Microsoft купиха GitHub за 7,5 млрд. долара през 2018 г., като в голяма степен запазиха самостоятелността на компанията. Едно от нововъведенията през последните месеци е услугата Copilot, която помага на програмистите с идеи и предложения за кода, по който работят.