HSBC продължава с плана си за масови съкращения, който временно замрази заради коронакризата, предава Reuters. Най-голямата европейска банка ще съкрати 35 хил. места в краткосрочен план.

Банката ще замрази и назначението на нови служители за почти всички позиции, пише главният изпълнителен директор Ноел Куин в бележка до всички 235 хил. служители по света. Говорител на банката потвърди съдържанието на бележката.

През март HSBC замрази съкращаването на работни места, които са част от по-широк план за съкращаване на разходите. Банката посочи, че заради ситуацията ще запази на работа служителите, за да им помогне през трудния период.

След края на ограничителните мерки обаче съкращенията започват. Кризата свива печалбата, а икономическите прогнози сочат, че възстановяването ще бъде бавно и трудно, казва Куин.

От началото на март акциите на HSBC поевтиняха с 27%, а пандемията накара банката да задели $3 млрд. провизии.

В рамките на плана за преструктуриране банката ще слее подразделенията си за частно банкиране и управление на богатство, ще свие бизнеса си дялово участие в Европа и ще намали броя на клоновете си в САЩ. Крайната цел е HSBC да пести по $4,5 млрд. годишно. "Реалността е, че мерките и промяната, които обявихме през февруари, са още по-нужни днес".

Междувременно стана ясно, че печалбите на банките в САЩ са се свили с 69,6% до $18,5 млрд. през първото тримесечие на 2020 г. Кризата е накарала финансовите компании да отпишат просрочени дългове и да заделят милиарди, за да се предпазят от бъдещи загуби. Повече от половината банки отчитат спад на печалбата, а 7,3% са на загуба.

Според доклад на правителствена агенция банките са заделили $38,8 млрд., за да покрият бъдещи загуби от лоши кредити.

В същото време, след като инвеститорите излязоха от пазарите, депозитите растат с $1,2 трлн., или 8,5%.

Инвеститорите държат рекордно количество кеш

Инвеститорите държат рекордно количество кеш

Тези данни са още един объркващ сигнал за състоянието на пазарите