Американският технологичен гигант IBM е информирал служителите си, че започва съкращения в звената си за маркетинг и корпоративни комуникации, съобщава Quartz.

Към момента не е ясно колко души ще загубят работата си. От компанията са заявили пред медията "че много малък едноцифрен процент" от заетите в IBM ще бъдат засегнати.

IBM заплаши служителите: Върнете се в офисите или напуснете

IBM заплаши служителите: Върнете се в офисите или напуснете

Отдалеченото местоживеене вече няма да бъде извинение за дистанционна работа

За компанията работят близо 370 000 души по света, а у нас тя има над 1900 служители.

"Това балансиране на работната сила е резултат на повишената продуктивност и продължаващите ни усилия да приведем екипите си в съответствие с уменията, които са най-търсени от клиентите ни - особено в сфери като AI и хибридните облачни решения", се посочва още в позицията.

Няма начин да не си припомним коментарите на изпълнителния директор Арвинд Кришна от май миналата година - той заяви, че през следващите 5 години 8000 служители в роли като HR ще бъдат заменени от AI.

IBM - поредният гигант, който планира съкращения на работни места

IBM - поредният гигант, който планира съкращения на работни места

На този фон технологичната компания очаква "силна 2024 година" за приходите

През януари IBM обявиха намерение да съкратят 1,5% от хората си, като финансовият директор Джеймс Кавано уточни пред Bloomberg, че става дума за около 3900 човека.

Само през първото тримесечие на 2024 г. 50 000 работещи в технологичния сектор останаха на улицата, след като Alphabet, Microsoft, Amazon, Sony, Expedia и много други обявиха съкращения.