Американската технологична компания IBM под заплаха от уволнение нареди на служителите си да работят от офиса поне три дни в седмицата, пише Bloomberg.

Както научиха журналистите на агенцията, отдалеченото пребиваване вече няма да бъде извинение за дистанционна работа.

Ще се запази възможността за дистанционна работа за работници със здравословни проблеми или отбиващи военна служба. На всички останали в компанията беше наредено да се установят за местоживеене на по-малко от 80 километра от офиса до август тази година. IBM планира да следи спазването на новите условия за посещение на работните места, като използва данни от баджове.

IBM - поредният гигант, който планира съкращения на работни места

IBM - поредният гигант, който планира съкращения на работни места

На този фон технологичната компания очаква "силна 2024 година" за приходите

Тези, които не могат да бъдат в офис с определената чистота и не получават разрешение да работят от вкъщи, са помолени да се "отделят от IBM", следва от писмо от старши вицепрезидента на компанията Джон Грейнджър, цитирано от Блумбърг.

През лятото на 2023 г. беше съобщено, че друг технологичен гигант, Meta Corporation, призовава служителите да се появяват на работа поне три пъти седмично. Според главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг вътрешните изследвания показват, че инженерите в началото на кариерата си средно се справят по-добре със задачите, когато работят лице в лице с колеги.

IBM заменя 7800 служители с изкуствен интелект (AI)

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Компанията ще прекрати временно наемането на нови служители