Смартфонът iPhone 7на американския ИТ гигант Apple е най-продаваният модел в света през първото тримесечие на 2017 година. Това се посочва в изследване на анализаторската компания Strategy Analytics.

По нейни данни и оценки на доставките на iPhone 7 компании Apple са достигнали през периода 21,5 милиона единици, като на модела се падат 6% от пазара в целия свят през първото тримесечие на тази година.

"По наша оценка IPhone 7 към днешния ден е най-популярния модел смартфон в света, благодарение на привлекателното съчетание на удобен дизайн, поддържани приложения и широка мрежа за предлагане", отбелязва старши анализаторът на Strategy Analytics Юха Уинтър.

Продажбите на iPhone 7 Plus, с голям екран и по-висока цена, са достигнал през януари - март 17,4 милиона бройки. На този модел се падат 5% от целия световен пазар за периода и второ място по популярност.

По този начин два от петте най-търсени устройства в глобален мащаб през първото тримесечие са производство на Apple, отбелязват от Strategy Analytics.

Третото място сред най-продаваните смартфони в света заема флагманът на китайската компания OPPO - R9s. Този модел завоюва 3% от глобалния пазар, като от него през периода са реализирани 8,9 милиона.

Брандът OPPO в голяма степен е непознат по света, но е силно популярен в Китай, а неговото търсене нараства силно и в Индия.

Сред петте най-продавани смартфони в света през първото тримесечие на тази година влизат още Samsung Galaxy J3 и Samsung Galaxy J5.

Глобалните доставки на тези мобилни устройства през посочения период, по данни на Strategy Analytics, са нараснали с 6% спрямо в същото тримесечие на миналата година, до 353,3 милиона смартфона.