За последните пет години 208 петролни и газови компании в Северна Америка са фалирали, сочи изследването на правната компания Haynes and Boone Energy Bankruptcy Reports, предаде Oilprice. Съвкупните им дългове възлизат на 121,7 млрд. долара.

Първата сериозна вълна на фалити започва още от началото на разглеждания период, когато понижаването на цената на петрола на международните пазари удря шистовите компании на континента и довежда до 100 фалита в рамките на две години. Когато състоянието на пазара се успокоява през 2017 и 2018 г., броят на фалитите се понижава до съответно 24 и 28.

Петролът продължава да пада. Най-големият вносител сви търсенето с 20%

Петролът продължава да пада. Най-големият вносител сви търсенето с 20%

Сутринта Brent се търгува по $56,28, а WTI - по $51,43 за барел

Но през последното тримесечие на 2018 г. той отново започва да расте, подтикнат от сериозния спад на цените на петрола. Тенденцията продължава и през миналата година, когато броят на фалитите е общо 42.

Лидер в това отношение е Тексас, където са били общо 94 от банкрутиралите компании, следван от по 11 в Колорадо и Луизиана и 10 в Ню Йорк. Фалиралите канадски бизнеси от отрасъла са 18.

През последните години секторите, доставящи услуги за петролната промишленост, също понесоха сериозен удар, изгубвайки общо 196 компании, отново повече от половината от които са базирани в Тексас.