Kaufland България обяви, че ще разкрие 140 нови работни места с отварянето на още два хипермаркета в София. Обектите ще се намират в столичните квартали "Люлин" и "Манастирски ливади" и ще отворят през есента. Това ще са 64-ят и 65-ят филиали на компанията в страната.

За приобщаване на новите членове на екипа от ритейлъра ще използват "Програма за въвеждане в работата", която се основава на три стълба - отношение, информация и обучение. Основната й цел е както да представи компанията и нейните бизнес операции, история, култура и придобивки за служителите, така и да създаде чувство за принадлежност на новите служители.

Магазините "Люлин" и "Манастирски ливади" са изградени в унисон с политиката на компанията за екологично и енергийно ефективно строителство. Като част от нея ритейлърът оборудва своите магазини с редица щадящи околната среда системи. По този начин компанията намалява въглеродния си отпечатък и повишава енергийната си ефективност.

Kaufland България е един от най-големите работодатели у нас, а след отварянето на двата нови хипермаркета екипът на веригата ще наброява близо 7 000 души. От веригата продължават да залагат на гъвкава работна среда и да предоставят социален пакет на своите служители, в това число допълнително здравно осигуряване, спортни карти на преференциални цени, както и месечни ваучери за храна на стойност 200 лева.

Kaufland преобразува 8 магазина у нас и налага нов тренд в пазаруването

Kaufland преобразува 8 магазина у нас и налага нов тренд в пазаруването

Най-големият български ритейлър превръща обектите си в търговски центрове

Сред последните придобивки за екипа на компанията са изплащането на 600 лева за раждане или осиновяване на дете, както и добавянето на още един допълнителен ден отпуск.

Служителите на Kaufland могат имат право на 22 дни платен годишен отпуск, а над 250 са отстъпките за различни продукти и услуги, от които служителите на водещият ритейлър у нас могат да се възползват, както и участия в разнообразни полезни инициативи, спортни събития и CSR активности.

През 2022 година компанията е инвестирала над 7 милиона в придобивки за служителите си и повече от 380 000 лева в редица обучителни програми, обхванали над 6400 от служителите й в различните структури и отдели.