Китайските Xiaomi, Huawei Technologies, Oppo и Vivo обединяват сили, за да създадат платформа за разработчиците, които не живеят в Поднебесната империя. Тя ще позволи на програмистите да качват приложенията си едновременно във всички магазини на приложенията на компаниите. Анализатори казват, че ходът е насочен към разрушаване на доминацията на Play Store на Google, пише Reuters.

Четирите компании засега изчистват детайлите по обединението, което ще носи името Global Developer Service Alliance (GDSA). Целта на платформата е да улесни разработчиците на приложения за игри, музика, филми и много други, кото искат да разпространят творенията си зад граница, казват източници на агенцията.

Първоначалната идея е GDSA е да бъде представена през март. Прототип на интернет страницата посочва, че платформата в началото ще покрива девет региона, включително Индия, Индонезия и Русия.

Oppo и Vivo, притежавани от BBK Electronics, както и Huawei отказват коментар. Говорител на Xiaomi отрича Huawei да участва в проекта и твърди, че целта не е новата платформа да се изправи срещу Google.

Google, чиито услуги са забранени в Китай, е спечелила около $8,8 милиарда от Play Store през 2019 г. Компанията продава филми, книги и приложения през магазина и събира 30% комисионна.

"Създаването на алианса ще помогне на всяка компания да се възползва от силата на другите в различни региони - Xiaomi има силна потребителска база в Индия, Vivo и Oppo в Югоизточна Азия и Huawei в Европа", смята Никол Пенг, вицепрезидент в Canalys. "На второ място това ще има даде повече сила да преговарят с Google", добавя тя.

Общо, четирите компании отговарят за 40,1% от продажбите на смартфони през четвъртото тримесечие на 2019 г., според IDC. Докато Oppo, Vivo и Xiaomi имат пълен достъп до услугите на Google на международните пазари, Huawei го загуби миналата година.

Китайските производители се опитват да получат и по-голям дял от продажбите на софтуер и услуги, след като приходите от хардуер забавят ръста си, смята Уил Уонг, анализатор в IDC.

Huawei също се опитва да намали зависимостта си от Google, като разработва своя собствена операционна система.

GDSA може да привлече разработчиците с по-добри парични стимули. Освен това, новият магазин ще има по-малко общо приложения, което осигурява повече внимание за всяко едно от тях.

Huawei инвестира $1,5 милиарда в приложения, с които да замести продуктите на Google

Huawei инвестира $1,5 милиарда в приложения, с които да замести продуктите на Google

Битката за създаване на алтернативи на предложенията на Google ще бъде тежка и скъпа. Nokia и Microsoft вече се опитаха - и се провалиха